20 000 nya laxsmolt för sportfisket i Vättern

laxutsattning-vatter...Foto: Mattias Larsson / Välväxta laxsmolt av Klarälvsstam får sitt nya hem i Vättern.

Nu har årets utsättning av laxsmolt i Vättern precis avslutats: 20 000 laxsmolt av hög kvalitet och fin storlek har satts ut i tre omgångar.

Skälet till att utsättningen delades upp i tre omgångar nu under hösten var främst att smolten höll så hög medelstorlek. Storväxt smolt bör kunna ge hög överlevnad och därmed god återfångst. De senaste åren har laxfisket i Vättern förbättrats rejält vilket ger goda chanser till fångst för såväl landfiskare som trollingfiskare. Att få en bonusfångst i form av lax under vertikalfisket efter röding är idag inte heller ovanligt.

Likt tidigare år gjordes utsättningen i sjöns sydvästra del. Utsättningen finansieras genom fiskeavgiftsmedel och insamlingsstiftelsen Mer lax i Vättern.

OBS, VIKTIGT: Just nu simmar även cirka 150 laxar med sändare i Vättern i syfte att få bättre förståelse för laxen beteende rörelsemönster. Om ni skulle fånga en lax med en sändare lämnas de till Länsstyrelsen i Jönköping eller Sportfiskarna i Jönköping.

Kort om laxutsättningarna:
Sedan mer än 40 år tillbaka sker kontinuerliga utsättningar av lax i Vättern med syfte att kompensera fisket för bortfallet av en nedströmslekande öringstam som slogs ut i början av 1900-talet till följd av utbyggnaden av vattenkraften i Motala ström. Mängden utsatt fisk har varierat under åren och länsstyrelsernas målsättning sedan 2004 har varit att sätta ut 20 000 laxsmolt årligen. 

Frågor om utsättningen besvaras av: Mattias Larsson, 0707–566229, mattias.larsson@sportfiskarna.se

Läs fler webbnyheter om laxutsättningarn i Vättern:

Nu simmar 20 000 nya laxar i Vättern

Positiv trend för laxfisket i Vättern under hösten

Sportfiskarna tar över ansvaret för laxutsättningarna i Vättern

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Region Öst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv