Öppet brev från miljöorganisationerna om vattenkraft

grubbdalsan-800Foto: Sportfiskarna / Korttidseeglering är förödande för miljön i strömmmande vattendrag.

Tillsammans med Naurskyddsföreningen, Världsnaturfonden, Stiftelsen Östersjölaxen och Älvräddarna har vi skickat ett öppet brev till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Vattenkraft utgör en central del i Sveriges energimix. Förutom att producera ca 40 procent av vår elenergi bidrar vattenkraften i Sverige till ett driftsäkert elsystem på många andra sätt, inte minst genom sin reglerförmåga.

Vattenkraften är viktig för Sveriges elförsörjning, men samtidigt orsakar den skador på miljön. Kraftverk och dammar blockerar vandringsvägar för fisk som hindras från att nå sina lekplatser. Korttidsregleringar och torrfåror är förödande för ekosystemen i strömmande vatten. Den negativa påverkan från vattenkraften är den viktigaste orsaken till att två tredjedelar av Sveriges vattendrag inte når god ekologisk status.

Efter kritik från EU-kommissionen beslutade riksdagen 2019 att svensk vattenkraft ska förses med moderna miljövillkor, och att detta ska ske genom omprövningar enligt en nationell plan som tar hänsyn till både miljö och effektiv elproduktion. De stora elbolagen tog i utbyte mot lägre fastighetsskatt på sig att avsätta medel till nödvändiga miljöåtgärder i Vattenkraftens miljöfond. 

Beslutet om den nationella planen föregicks av en ingående dialog mellan staten, såväl stora som små vattenkraftsägare och civilsamhället. Till sist enades alla parter om en modell som syftar till att på ett systematiskt sätt uppnå största möjliga nytta för vattenmiljön samtidigt som en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel bibehålls. Den slutgiltiga planen beslutades av regeringen 2020 och omprövningsprocessen kunde starta.

De första ansökningarna om moderna miljövillkor lämnades in i februari 2022, men bara några månader efter att den nya regeringen tillträtt i oktober samma år, pausade man omprövningarna. Därefter har regeringen pausat omprövningsprocessen ytterligare tre gånger. Om omprövningarna faktiskt återupptas nästa sommar så som regeringen aviserat kommer den totala pausen att ha varat i 29 månader. 

I augusti 2024 presenterade regeringen en promemoria (KN2024/01642) med förslag på omfattande förändringar i regelverken som styr omprövningsprocessen. Förslagen innebär att miljökraven sänks i många svenska vattenförekomster och att energiintresset kommer att väga betydligt tyngre än naturmiljön och den biologiska mångfalden när beslut om nya miljövillkor ska fattas.
Naturskyddsföreningen, WWF, Sportfiskarna, Stiftelsen för Östersjölaxen och Älvräddarna är mycket kritiska till regeringens hantering av processen som ska leda till att vattenkraften miljöanpassas.

Genomförande av den nationella planen har alltsedan regeringen tillträdde präglats av bristande insyn i processen, avsaknad av dialog samt oförutsägbara beslut tagna med kort varsel. Regeringen har kommunicerat med energibranschen samtidigt som miljörörelsen och andra intressen inte har involverats i dialogen. Tilliten och det gemensamma ansvarstagande som under många år byggts upp i dialog mellan alla inblandade parter riskerar nu att raseras.

Nedan följer våra synpunkter inom några viktiga områden där regeringens föreslagna förändringar i regelverken innebär att ambitionsnivån då det gäller miljöstatusen i svenska vattendrag sänks kraftigt.

Läs det öppna brevet här.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Strömmande vatten | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv