Historisk åtgärd på Öland: fiskväg klar till Petgärde träsk

petgarde-1-800Foto: Tobias Berger / Grävskopa i fiskevårdens tjänst: en naturlik åfåra har skapats för fiskvandring.

Kustgäddan kan åter leka i en av öns mest produktiva våtmarker efter att en faunapassage skapats.

Tack vare ett samarbete mellan Sportfiskarna, Länsstyrelsen i Kalmar län och Petgärde gård så har nu en faunapassage skapats vid det betongdämme som är placerat just nedströms det stora våtmarksområdet på nordöstra Öland. 
Redan på 1700-talet omskrevs det mer än 30 hektar stora Petgärde träsk för sin ”förnämsta rikedom” i form av bland annat gädda och abborre som vandrade upp här från havet för att leka. Senare, under början på 1900-talet, konstaterade man vidare att ”hela träsket är att betrakta som en enda stor naturlig fiskodlingsdamm, där miljontals fiskyngel ostörda utvecklades tills de kunde upptaga kampen för tillvaron i saltvattnet”.

petgarde-2-800Foto: Tobias Berger / Betongdämmet har sedan1980-talet stoppat lekvandrande fisk från havet.

Men i samband med en dikesrensning som riskerade att dränera hela träsket så dämdes i början på 1980-talet utloppet upp med en meterhög betongtröskel, detta genom en kompromiss mellan Länsstyrelsen naturvårdsintresse och markägarnas vilja att bruka markerna inom jordbruket. Vattnet kunde hållas kvar, till gagn för bland annat fågellivet men med katastrofala följder för det lokala fiskbeståndet. Så har det sedan stått orört- fram till idag!

Totalt över 500 ton stenmaterial har nu använts för att bygga en naturlig fåra där fisken med lätthet kan simma upp och vidare in i träsket. 

– Helt fantastiskt, det ska bli oerhört spännande att följa upp kommande år. Detta har utan tvekan varit vår högst prioriterade fiskevårdsåtgärd för gädda på Öland och nu är vi efter tio år av dialog och förarbete äntligen i hamn, säger Tobias Berger, projektledare på Sportfiskarnas Kalmarkontor.

Åtgärden har genomförts inom ramen för LONA-projektet Ölandsvatten 2.0, vilket medfinansieras av Birdlife Sverige, Ölands Vattenråd, RWE:s miljöfond, Ölands Ornitologiska Förening och Ölands Sportfiskeklubb.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Rovfiskprojekten, Region Öst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv