Godkända jättesarvar – men inget rekord

krauses-3-sarvar-800Foto: Storfiskregistret / Leif Krause med de tre sarvarna.

I slutet av maj var kände storfiskaren Leif Krause på jakt efter de omtalat stora sarvar som simmar i Motala ström. Under ett metepass lyckades han över förväntan med sitt fiske. De tre största fiskarna vägde nästan osannolika 1 750, 1 810 samt 1 810 gram – alla tre tyngre än nu gällande svenska rekordet på 1 730 gram. 

De tre fiskarna anmäldes till storfiskregistret och eftersom de översteg gällande rekordvikt kopplades Sportfiskarnas rekordkommitté in för att granska och bedöma alla uppgifter. Semestrar och en rad andra ärenden kom emellan, så det dröjde innan Sportfiskarna nu kan meddela resultatet av granskningen.

De tre sarvarna godkänns för storfiskregistrering och är därmed de tre tyngsta i databasen, som för övrigt innehåller hela 1 383 registrerade sarvar. Däremot kan fiskarna inte uppnå rekordstatus. Det beror på det faktum att Krause fiskade ensam vid tillfället och inte heller filmade fisket. 

I Storfiskregistrets regler, punkt 8, står det följande:
 
Minst ett vittne till fångsten och en till vägningen/mätningen ska finnas. Om vittne saknas går det även att skicka in video, eller visa liveupptagning/film från fångstögonblick och vägning.  

Det är värt att notera att alla övriga uppgifter i anmälningen är utan anmärkning. Såväl vägning, kontroll av våg, samtal med vittne till vägning, samt foton och övriga uppgifter är korrekta. Sportfiskarna har tagit del av en mängd dokumentation, datumtaggade foton på fångstplats med mera. Leif Krause missade dock att filma fisket, vilket hade krävts för ett rekord då han fiskade utan sällskap/vittne. 

Vid något tillfälle tidigare har det hänt att en fisk blivit godkänd för storfiskregistrering, men inte kunnat uppnå rekordstatus på grund av att någon punkt i reglerna inte uppfyllts. Exempelvis fångades under 2023 en hågäl som vägdes korrekt, men där det saknades foton som kunde verifiera längden. Fisken godkändes i storfiskregistret, men blev inte nytt svenskt rekord. 

Läs mer om reglerna för Storfiskregistrering och svenska rekord via denna länk.

Kategorier: Storfiskregistret | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv