Kommentar: Förbud mot laxtrolling missar målet

tjejfiske_vattern-3Foto: Mathias Arnham

I månadsskiftet augusti/september kom EU-kommissionens förslag på fiskemöjligheterna i Östersjön 2025. Där föreslås att trollingfisket i centrala Östersjön förbjuds. Man ser en fortsatt försämring för laxbestånden. Trollingfisket, som dock endast får landa odlad fisk, beräknas innebära en viss dödlighet för vildlax. Bakgrunden till förslaget är att lagstiftningen tvingar EU-kommissionen att föreslå nollkvot för arter som inte ligger på en biologiskt säker nivå. Med nuvarande förslag förbjuds allt fiske, inklusive trollingfiske söder om havsområde 29N (se karta nedan), vilket i princip innebär allt fiske söder om Stockholms skärgård. 

karta

Grafik: ICES / Trollingfiske föreslås endast vara tillåtet i delområde 29N, 30 och 31

EU-kommissionens beräkning av dödligheten på den återutsatta vildlaxen baseras på siffror från en studie utförd på lax i Stilla havet och som Sportfiskarna starkt ifrågasätter relevansen av. Den senaste forskningen tyder på en dödlighet på ca 10 % för återutsatt lax, klart mindre än den studie EU-kommissionen baserat sitt förslag på. Enligt Internationella Havsforskningsrådet (ICES) har antalet trollingfiskare dessutom minskat kraftigt i alla Östersjöländer efter införandet av regler för bland annat krav på återutsättning av vildlax samt en bag limit på en odlad lax per person och dag. 

Är trollingfisket det stora problemet? 
Men är trollingfisket egentligen det största problemet? Givetvis ska sportfisket bidra till en hållbar förvaltning, men Sportfiskarna anser att regleringen skulle vara oproportionell med stora socioekonomiska konsekvenser för den lokala besöksnäringen i Sverige, Tyskland och Danmark. Tillsammans med systerorganisationerna i Finland, Danmark och Tyskland har Sportfiskarna de senaste veckorna lobbat intensivt för att bibehålla möjligheten till trollingfiske.  

Utöver ett gemensamt positionspapper har Sportfiskarna de senaste veckorna bland annat träffat Landsbygds- och infrastrukturdepartementet för att diskutera nästa års fiskemöjligheter. Laxfrågan diskuterades också när Sportfiskarna träffade Havs- och vattenmyndighetens nya generaldirektör. Under förra veckans BALTFISH-möte (forumet för fiskefrågor för alla Östersjöländer förutom Ryssland) i Polen framförde Sportfiskarna på plats förbundets oro gällande situationen för lax och strömming till EU-kommissionen, alla Östersjöländers fiskekvotsförhandlare samt en hel del andra närvarande beslutsfattare.  

Forskningen misstänker att laxsmolten i Östersjön svälter ihjäl och det finns starka indicier på att den kraftiga minskningen av strömmingens årsungar är anledningen. Bristen på strömming kopplas i sin tur till det överdimensionerade pelagiska fisket. Dessutom tros bifångsterna av smålax i det pelagiska fisket vara mycket omfattande. Eftersom EU-kvoten för strömming i Östersjön 2024 är drygt 94 000 ton och skarpsillskvoten är 201 000 ton handlar det om de ojämförbart största landningarna av fisk i våra havsområden, där svenska kvoten är en dryg femtedel.  

Omfattande problem omgärdar det pelagiska fisket 
Det handlar dessutom om ett fiske som enligt ICES och EU:s kontrollorgan dras med omfattande problem med systematisk felrapportering. Utöver detta tillkommer de praktiska svårigheterna med att urskilja bifångster av lax, eller för den delen om fångsten är strömming eller skarpsill, i landningar som ofta utgörs av uppåt 100 ton fisk med slutdestination fiskmjölsfabriker utomlands. Detta är ett problem som berörda myndigheter måste ta krafttag emot, det räcker inte att ta något stickprov vid ett fåtal tillfällen. 

EU-kommissionen släppte nyligen en granskningsrapport som i sin helhet verkar sakna jämförelse när det kommer till att såga ett lands förvaltning av en gemensam resurs. Efter bland annat diskussioner med ansvarig myndighet Havs- och vattenmyndigheten (HaV), besök i svenska fiskehamnar och en mycket omfattande analys av fångstdata konstaterar EU-kommissionen att bristerna är enorma. Problemen förekommer både kopplat till pelagiskt industrifiske i Östersjön och bottentrålningen längs västkusten, men problemen i industrifisket pekas ut som särskilt allvarliga på grund av de enorma fångsterna.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv