Sälskrämma ska skydda öringen på Gotland

salskramma1-800Foto: Lars Vallin / Sälskrämman är självförsörjande på el genom vindkraft och solceller.

Flera år av vikande siffror på antalet lekvandrande havsöringar i vattendrag på Gotland har gett misstankar om att det förutom vattenbrist är faktorer i havet som påverkar bestånden negativt, exempelvis predation från säl. Nyligen placerades därför en sälskrämma ut i Klinteviken på västra Gotland där två havsöringsförande vattendrag mynnar.

salskramma2-800
Foto: Lars Vallin / Sälskrämman utplacerad i Klinteviken. Den är testad och klar att användas men man avvaktar att sätt igång den tills vattnet har kylts ner mera.

Sälskrämmor på andra platser har visat sig ge goda resultat. Sälskrämman fungerar genom att skicka ut oeregelbundna ljudsignaler i en frekvens som skrämmer sälarna. Räckvidden på signalerna är omkring 150 meter.

- Förhoppningen är att observationerna av säl inne i Klinteviken nu ska upphöra under havsöringens lektid och att det också ska visa sig i kurvor som vänder uppåt när det gäller antalet lekvandrande havsöringar, säger Lars Vallin, projektledare Sportfiskarna.

Projektet med sälskrämman på Gotland finansieras via medel från Havs- och vattenmyndigheten förmedlade av länsstyrelsen i Gotlands län.

Länk till ett kort radioinslag om åtgärden.
 

Kategorier: Miljö, Region Öst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv