Mer fisk på väg – nu rivs ytterligare en damm i Stångån  

SkärsättNu tas nästa steg i arbetet med att skapa fria vandringsvägar i Stångån, i och med att Skärsätts kraftverk avvecklas. Foto: Torbjörn Bergkvist.

Ett helt vattendrag utan vandringshinder – till förmån för havsöring, ål och andra arter. Det är målet för en storsatsning i Västernorrland.

Sportfiskarna tillsammans med andra aktörer storsatsar i Stångån, som är det enda större biflödet till Ljungan nedströms Viforsens kraftverk. I juni inleddes utrivningen av dammen vid Ovansjö i Stångån. Nu påbörjas även avvecklingen av Skärsätts kraftverk, ett litet vattenkraftverk längre upp i vattendraget.
– Vi avvecklar kraftverket för att gynna miljön och fisken, berättar John Forsell från Torrsjö Kraft som äger kraftverket.

Arbetet vid dammen i Skärsätt har nu inletts. Om vädret blir gynnsamt kommer arbetet att bli klart under hösten.
– Utrivningen av dammen vid Skärsätts kraftverk är ytterligare ett steg mot slutmålet att Stångån ska vara helt fritt från vandringshinder – till förmån för havsöring, ål och andra arter, säger Joel Norlin från Sportfiskarna.

När Torrsjö Kraft har avvecklat sina två kraftverk i Stångån kommer Sportfiskarna att köpa en fastighet med fallrätterna av Torrsjö Kraft.
– På så sätt säkrar vi ett fritt strömmande vattendrag för kommande generationer. Det finns också ett stort behov av ytterligare fiskevårdsåtgärder i Stångån. Vår förhoppning är att fisken inom några år ska kunna vandra i Stångån och att vi också kan börja arbeta med biotopvård, förklarar Joel Norlin.

Både kraftverk och dammar i vägen
Stångån har varit stängd för fiskvandring i hundratals år. Totalt finns för närvarande åtta dammar i vattendraget som planeras att tas bort under de närmste åren, varav tre hör till mindre vattenkraftverk som varit i drift de senaste åren. Stångån rinner cirka tre mil från sjön Torringen till mynningen i Ljungan.
– Vi har kommit fram till att det bästa för oss är att avveckla våra två kraftverk i Stångån. Att Sportfiskarna tar över en av våra fastigheter och fallrätterna samtidigt som man gör en satsning på fiskevård i Stångån känns som en jättebra lösning för oss och för Stångån, säger John Forsell från Torrsjö Kraft.

Ytterligare information:
Joel Norlin, Sportfiskarna, 070-335 27 00, joel.norlin@sportfiskarna.se
John Forsell, Torrsjö Kraft, 070-600 30 95, john.forsell@torrsjokraft.se

Fakta:
Utrivningen av Skärsätts kraftverk finansieras av Vattenkraftens miljöfond och Torrsjö Kraft AB. Sportfiskarnas överenskommelse med Torrsjö Kraft om att förvärva fallrättigheterna har möjliggjorts genom finansiering från Bra Miljövals miljöfond och Open Rivers Programme.
Bra Miljövals miljöfond finansieras av avsättningar från energibolagen som säljer el märkt Bra Miljöval. Fonden syftar till att minska vattenkraftens skadeverkningar och gynna den biologiska mångfalden i strömmande vatten.

The European Open Rivers Programme (www.openrivers.eu) is a Dutch grant giving foundation funded by Arcadia. The foundation aims to restore endangered European rivers by supporting interventions that lead to the removal of small dams and the restoration of river flow and biodiversity.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Strömmande vatten, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv