Projektet Improve Aquatic LIFE startar nu till hösten och fortsätter under sju år. 500 åtgärder i nio olika län ska genomföras. Foto: Mathias Arnham.
Med 400 miljoner i potten för att göra världen bättre spelar Sportfiskarna en nyckelroll i vattenvårdsprojektet Improve Aquatic LIFE. Under sju år framöver ska Sportfiskarna tillsammans med andra projektpartners arbeta med att stärka hotade arter bevarandestatus samt restaurera illa tilltygade vattenmiljöer.
Nu till hösten går startskottet för Improve Aquatic LIFE, naturvårdsprojektet där länsstyrelser, myndigheter, kommuner och Sportfiskarna ska genomföra ett stort restaureringsarbete med över 500 åtgärder i nio olika län, främst i södra Sverige. Sportfiskarnas fokusområden innefattar vattendrag som Mieån, Bräkneån, Örekilsälven, Lärjeån, Tidan, Grönån och Ätran men även kustområden. Projektet drivs av Länsstyrelsen Skåne och pågår i sju år framöver. Ebbe Berglund, projektledare på Sportfiskarna uttalar sin entusiasm:
– Tack vare storskaliga projekt som Improve Aquatic LIFE kan vi på riktigt göra skillnad för flera hotade arter och habitat. Det ska bli fantastiskt roligt att arbeta med projektet under så lång tid.
Restaurering av vattendrag är en stor del av Sportfiskarnas arbete i projektet. Foto: Mathias Arnham.
Restaurering av ålgräsängar, vattendrag och våtmarker
Utmaningarna består mångt och mycket om att reparera de skador mänskligheten åsamkat naturen genom åren. Dikade våtmarksområden kring viktiga vattendrag som Lärjeån, Tidan och Grönån kommer restaureras. Vilket sker genom beprövade metoder som dikespluggning och översvämning av mark. Faunapassager kommer byggas kring vandringshinder i bland annat Lärjeån för att ål, lax och andra vandrande arter och ska nå sina reproduktionsområden. Flottledsrensade vattendrag kommer återfå sin naturliga karaktär genom tillförsel av sten och lekgrus. Begreppet ”från källa till hav” kommer omsättas i handling. I natura 2000-området Stenungsundskusten och Hallands Väderö kommer flera hektar ålgräsområden stärkas, genom plantering av ålgrässkott. Dessa marina grönområden är livsviktiga miljöer för havslevande arter och motverkar även erosion.
Elfiske är en välbeprövad metod för att inventera arter i vattensystem. Foto: Mathias Arnham.
Innovativa åtgärdsmetoder ska stärka rödlistade arter
Inom projektet ges det möjlighet att använda en rad kreativa verktyg för att återetablera och stärka förekomsten av hotade arter. Det kommer bland annat användas akustisk telemetri för att spåra fisk och i Ätran kommer en ny metod tillämpas för att locka in havsnejonöga till älven. I flera vatten såsom Lyckebyån, Bräkneån och Bråån kommer de hotade musselarterna flodpärlmussla och tjockskalig målarmussla stärkas genom att värdfiskar infekterade med mussellarver släpps ut i vattensystemen. Ökar förekomsten av mussla i vattendragen så för det med sig positiva synergieffekter som gynnar hela näringskedjan.
– Det är fantastiskt kul att få vara med i så omfattande projekt med så många intressanta komponenter. Själv kommer jag bland annat att jobba med biotopvårdande åtgärder i de rensade sträckorna av Grönån och Slereboån. Det handlar om att få tillbaka sten och grus i vattnet, som tidigare generationer har tagit bort från åfåran, uttrycker Linnéa Jägrud, limnolog på Sportfiskarna.
Åtgärder för flodpärlmusslan innefattar även att man främjar musslans värdfiskar öring och lax. Foto: Mathias Arnham.
Återskapade livsmiljöer stärker hela den biologiska mångfalden och samtidigt gynnas vi människor av ekosystemtjänster som rekreation och ökad naturturism. Improve Aquatic LIFE är ett win-win-projekt med stora hållbarhetsvärden för naturen och framtida generationer. Projektet finansieras av bland annat EU, Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket.
För mer information och frågor kontakta
Linnea Jägrud, limnolog Sportfiskarna: linnea.jagrud@sportfiskarna.se 0762-68 82 81
Ebbe Berglund, projektledare Sportfiskarna: ebbe.berglund@sportfiskarna.se 0790-69 06 20
Ladda ner högupplösta bilder HÄR.
Sportfiskarna är en rikstäckande organisation med 75 000 medlemmar som slår vakt om allas tillgång till ett bra fiske och arbetar för friska fiskbestånd i friska vatten. Årligen genomförs naturvårdsprojekt i över 900 vatten.