Foto: Storfiskregistret / EU-kommissionen föreslår ett stopp för trollingfiske efter odlad lax i centrala Östersjön.
EU-kommissionen presenterade idag förslagen till fiskekvoter för Östersjön 2025. Utöver en kraftig ökning av strömmingsfisket föreslås ett stopp för trollingfisket efter lax.
I EU-kommissionens förslag till kommande års fiskemöjligheter i Östersjön för lax föreslås en minskning av de kommersiella fångsterna, men också att trollingfisket i centrala Östersjön förbjuds. Förslaget baseras på en fortsatt försämring för laxbestånden och att trollingfisket, som endast får landa odlad fisk, beräknas innebära en viss dödlighet för vildlax. Med nuvarande förslag förbjuds allt trollingfiske söder om havsområde 29N (se karta nedan), vilket i princip innebär allt fiske söder om Stockholm. Trollingfisket föreslås vara tillåtet norr om denna gräns, vilket också inkluderar Bottenhavet och Bottniska viken.
Grafik: ICES / Trollingfiske föreslås endast vara tillåtet i delområde 29N, 30 och 31.
Fortsatta osäkerheter kring strömmingens framtid
För strömmingsfisket föreslog den vetenskapliga rådgivningen som kom i maj att fiskekvoten för strömming i centrala Östersjön kan öka med 136 %, ett svårbegripligt råd där också stor oenighet råder i forskarvärlden. EU-kommissionens förslag är en ökning med 108 %, som är en försiktigare tolkning av de vetenskapliga råden, men fortfarande mer än en fördubbling av kvoten.
För strömmingsfisket i Bottenhavet och Bottniska viken har de vetenskapliga råden ännu inte kommit och EU-kommissionen avvaktar därför med sitt förslag. För strömmingen i detta område, där det pelagiska industrifiskets fångster varit enorma det senaste decenniet och kustfisket i flera år haft katastrofalt dåliga fångster, väntas råden i stället komma i mitten av september. Anledningen till denna försening tros vara den stora osäkerhet som råder med nuvarande beståndsmodell. Förra året rekommenderade EU-kommissionen ett fiskestopp, medan EU:s fiskeministrar beslutade om en EU-kvot på 55 000 ton.
Fortsatt kris för torsken
För de bägge torskbestånden i Östersjön saknas tydliga tecken på återhämtning, trots flera års fiskeregleringar där riktat fiske är förbjudet både för fritidsfisket och yrkesfisket. Stora mängder torsk fångas dock som bifångst i bottentrålning efter rödspätta och yrkesfisket har därför stora så kallade bifångstkvoter för torsk för att kunna fortsätta tråla plattfisk. Rödspättakvoten föreslås hållas lägre än vad som är möjligt på grund av dessa bifångster samtidigt som bifångstkvoterna föreslås minska, men endast så att de passar nuvarande behov. I praktiken saknas alltså en ambition för att fullt ut skydda torskbestånden i Östersjön.
Sportfiskarna analyserar nu EU-kommissionens förslag inför fredagens möte med Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, där fiskekvoterna i Östersjön 2025 är en av huvudfrågorna. Beslutet om fiskekvoter 2025 tas av EU:s ministerråd 21–22 oktober.
Läs mer om förslaget här:
Fishing opportunities for 2025 in the Baltic Sea (europa.eu)