Foto: Ted Logarth / Laxens framtid var en av de viktigaste frågorna under mötet med HaV.
Sportfiskarna träffade under förra veckan Havs- och vattenmyndighetens nya generaldirektör Anna Ledin.
Utöver löpande kontakt i olika ärenden träffar Sportfiskarna emellanåt delar av Havs- och vattenmyndighetens (HaV) ledning för att diskutera viktiga frågor för sportfisket. Under förra veckan var Sportfiskarnas förbundsordförande Eva Thörnelöf, generalsekreterare Sten Frohm och regionchef Markus Lundgren inbjudna till myndigheten för att träffa den nyss tillträdda generaldirektören Anna Ledin samt flera avdelningschefer. Sportfiskarna presenterade den huvudsakliga verksamheten för förbundet med bland annat 70 anställda på elva kontor samt inte minst hur våra 74 000 medlemmar organiseras.
Bland flertalet aktuella frågor lyfte Sportfiskarna den krisande situationen för många laxbestånd, inte minst i Östersjön. Myndigheten har i samverkan med många intressenter tagit fram planer för en älvspecifik förvaltning, som innebär att fisket riktas mot bestånd som tål ett högre uttag, en adaptiv förvaltning vilket HaV haft som målsättning. Sportfiskarna framförde att implementeringen tagit alldeles för lång tid och med tanke på den allvarliga situationen för laxen idag behöver detta prioriteras högre.
Sportfiskarna tog också upp frågan om den så kallade mellanårsflexibiliteten, en EU-bestämmelse som innebär att HaV kan fördela ut en viss del ej uppfiskad kvot från året innan. I ett läge med så allvarlig beståndssituation att fjolårskvoten inte fiskades upp menar Sportfiskarna att HaV absolut inte ska öka årets kvot. Trots den nedåtgående trenden för laxbestånden har mellanårsflexibiliteten nyttjats rutinmässigt av myndigheten på senare år, vilket enligt Sportfiskarna är tvärtemot målet med adaptiv förvaltning. Myndigheten lovade att återkomma i frågan.