Hot mot fisk och vattenliv i regeringens nya bud om miljöanpassningar


eldforsen-torr-väste...Foto: Sportfiskarna / Mängder av vattendrag och fiskbestånd väntar på miljöåtgärder. Regeringen föreslår nu ytterligare försämringar för miljön inom miljöanpassningen av vattenkraften.

Efter att vid ett flertal tillfällen flyttat fram tidpunkten för miljöanpassningen av vattenkraften har regeringen nu slutligen kommit med förslag om regeländringar.  

Regeringen konstaterar själva att de föreslagna regeländringarna innebär försämringar för vattenmiljön jämfört med om prövningarna skulle genomföras enligt nu gällande regelverk. Det inkluderar försämrade förutsättningar att uppnå miljökvalitetsmålet Levande sjöar och vattendrag som följd. Sammantaget finns det alltså anledning till oro för alla som vill se mer fisk och friskare vattenmiljöer i de svenska vattendragen. Sportfiskarnas jurist Tomas Lindblad Wieslander är bekymrad efter att ha läst underlaget som skickats ut på remiss.

– Om detta blir verklighet så är det ett slag både mot vattenmiljön och alla som hoppats på att mer fisk och annat liv ska komma tillbaka i reglerade vatten, inte minst fiskrättsägare, sportfiskare och andra som nyttjar resursen, konstaterar han. 

Tidsmässigt sker detta samtidigt som laxens öde är högaktuell, där årets uppstigning i älvarna är alarmerande låg på flera håll.

Även Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm uttrycker oro.
– Nu måste alla som värnar vattenmiljöerna ryta ifrån, både den politiska oppositionen, miljöorganisationer, fiskevårdsområden och fiskare. Vi på Sportfiskarna kommer att analysera remissen noga och vara tydliga med vad vi anser i remissvaret.
 
Remisstiden går ut den 22 november. Huvuddelen av författningsändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025. De föreslagna lagändringarna och de förordningsändringar som följer av dessa, föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Läs regeringens pressrelease här.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Strömmande vatten | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv