Foto: Sportfiskarna / Kampen om Långforsen går nu äntligen i mål och forsen kommer att bli helt befriad.
Så kom då ögonblicket som sportfiskare och många andra miljövänner kämpat för i flera decennier. Långforsens kraftverk i Långan har börjat rivas ut.
Kampen om Långforsen i Jämtland är landets mest uppmärksammade och långdragna kraftverkskamp och har pågått i många decennier, och hanterats av både domstolar, regeringsrätt och många andra instanser. Sportfiskarna och andra miljöorganisationer har inte vikit en tum i kravet att avveckla det förfallna kraftverket, med motiveringen att miljönyttan vida skulle överstiga värdet av elproduktionen i ett nyrenoverat kraftverk. Långan är ett populärt fiskevatten och utflyktsmål för både turister och ortsbor, och är i egenskap av Natura 2000-område skyddat mot ytterligare vattenkraftsutbyggnad.
Till saken hör också att dammanläggningen varit raserad i många år och att stationen sedan dess inte producerat någon el. Kraftverket skulle vid drift bara ha producerat 3,5 GWh, alltså betydligt mindre än ett modernt vindkraftverk.
Ägaren Jämtkraft AB tog redan 2020 beslutet att inte renovera kraftstationen, trots att bolaget fått de juridiska tillstånden för detta, vilket Sportfiskarna applåderat bolaget för.
Foto: Sportfiskarna: Nedmonteringan inleds nu av kraftverket.
Nu inleds alltså den efterlängtade nedmonteringen, som innebär att damm, stationsbyggnad och maskiner tas bort.
Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm konstaterar att detta verkligen är på tiden:
- Det är en historisk händelse, där fisken och den biologiska mångfalden är de stora vinnarna. Det är många aktörer, privatpersoner och politiker som kämpat för detta, och förhoppningen är att alla inom några år ska se vinsterna med en återställd fors, säger Sten Frohm.
Till saken hör att det kommit oroväckande signaler om att öringen minskat i både Långan och systerälven Hårkan, och inför säsongen 2024 beslutade berörda fiskevårdsområden att införa ett förbud mot att avliva öring. Förhoppningen är att återställningen av Långforsen ska bli ett viktigt steg i arbetet med att stärka fiskbestånden i Långan, och både Sportfiskarna och länsstyrelsen har jobbat flitigt med vattenmiljöerna på andra håll i Långansystemet.
- Det är akut kris för fisk i både havet, älvar och i många mindre vattendrag. Att riva ut vissa gamla kraftverk som saknar egentligt värde för svensk elproduktion och parallellt med det bygga fiskvägar där det behövs är absolut nödvändigt om framtida generationer ska få uppleva levande vatten, avslutar Sten Frohm.