Sex svenska ledamöter tar plats i EU:s fiskeriutskott

jessica-polfjard-pec...Foto: Alexis HAULOT © European Union 2024 / Jessica Polfjärd (M) under gårdagens konstituerande möte i PECH.

Glädjebesked: Sverige har nu kraftigt stärkt möjligheterna att påverka inriktningen på fiskeripolitiken i EU-parlamentet.

Efter gårdagens konstituerande möte tar sex svenska ledamöter plats i det viktiga fiskeriutskottet: Jessica Polfjärd (M) valdes till vice ordförande i utskottet, Isabella Lövin (MP) och Emma Wiesner (C) blir ordinarie ledamöter, medan Karin Karlsbro (L), Sofie Eriksson (S) och Beatrice Timgren (SD) blir ersättare.

Svenska ledamöter viktiga
Under förra mandatperioden saknades en stark svenska representation i fiskeriutskottet (PECH). Centerpartiets Emma Wiesner var då den enda svenska ledamoten som under delar av mandatperioden hade en plats i utskottet. I PECH tas exempelvis beslut om förvaltningsplaner och subventioner till yrkesfisket. PECH brukar domineras av länder med en stark och inflytelserik fiskenäring, vilket då tyvärr innebär att ledamöterna från dessa länder ofta verkar för att ensidigt gynna yrkesfisket på bekostnad av fiskbestånden och havsmiljön. Exempelvis Spanien har nu nio ledamöter i utskottet. I Sportfiskarnas valenkät inför EU-valet ställde vi därför frågan om ledamöterna var beredda att ta plats i PECH om de fick möjligheten. Med sex svenska representanter ökar nu chanserna avsevärt att bevaka frågorna och att agera för ett mer hållbart yrkesfiske i våra havsområden. Sportfiskarna gratulerar särskilt Moderaternas Jessica Polfjärd till posten som vice ordförande i PECH.

-Sportfiskarna gläds att vi nu har en så stark representation i fiskeriutskottet. Det är även glädjande att vi har fått en så bred politisk representation. Förbundets ambition är att nu etablera nära kontakt med samtliga ledamöter. Vår förhoppning är även att våra svenska politiker vill- och kan samverka över partigränserna för att skydda havet och våra kvarvarande fiskbestånd genom att skapa en mer hållbar fiskeförvaltning, kommenterar Sten Frohm, Sportfiskarnas generalsekreterare.

Viktiga frågor att ta tag i
Några av de mest brännande frågorna för fiskeriutskottet att ta tag i är enligt Sportfiskarna den bristande kontrollen av yrkesfiskets fångster (inte minst de svenska), efterlevnaden av den så kallade landningsskyldigheten och att hela fiskenäringen måste baseras på ett ekosystembaserat fiske. Även Havsmiljödirektivets lagstadgade krav på att de kommersiellt fiskade arterna ska ha en hög andel gammal och stor fisk i bestånden måste enligt Sportfiskarna börja implementeras under kommande mandatperiod.

Comeback av erfaren förhandlare
Den tidigare Miljö- och klimatministern samt vice statsministern Isabella Lövin (MP) är nu efter tio år tillbaka i EU-parlamentet och i fiskeriutskottet. Isabella var då som vice ordförande i PECH stark pådrivande i förhandlingar som ledde fram till flera beslut för ett mer hållbart fiske. Sportfiskarna förväntar sig att Isabella med sin breda kunskap och erfarenhet nu åter kommer att bidra till att driva sakfrågor i mål i olika förhandlingar.

Se hela listan med ledamöter i PECH här.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv