Usel situation för den svenska havsmiljön och fiskbestånden

Västkusten1200pixfot...
Tillståndet för de svenska haven är fortsatt kritiskt enligt Havs- och vattenmyndigheten. Foto: Markus Lundgren, Sportfiskarna. 

De flesta marina däggdjur, sjöfåglar och marina fiskar uppnår inte god miljöstatus. Detta enligt en färsk bedömning från Havs- och vattenmyndigheten. 

Man konstaterar bland annat att haven skulle kunna ge större samhällsekonomisk nytta om tillståndet var bättre. Sportfiskarna konstaterar att en fantastisk resurs – våra gemensamma fiskbestånd – genom systematiskt överfiske i ett halvt sekel decimerat bestånden till i många fall rekordsvaga beståndspopulationer. 

Som helhet visar HaV:s bedömning att tillståndet för havens arter och livsmiljöer är fortsatt kritiskt. De ljusglimtar som finns, syns främst om man tittar på längre tidstrender. Kommersiellt nyttjade fiskar och skaldjur uppnår inte god miljöstatus, skriver Havs- och vattenmyndigheten i sitt pressmeddelande. Det är tredje gången som HaV gör denna bedömning av miljötillståndet i svenska havsområden. Bedömningen ingår i arbetet med att genomföra havsmiljödirektivet i Sverige. Havsmiljödirektivet är EU:s gemensamma ramverk för havsmiljön.

Ett exempel på parameter i Havsmiljödirektivet är att de kommersiellt exploaterade arterna ska ha en hög andel gammal och stor fisk i bestånden, något svensk och europeisk fiskeriförvaltning aldrig brytt sig om att ta hänsyn till trots att lagstiftningen varit på plats länge. Istället har vi i decennier tömt haven på stor fisk, vilket idag har lett till både svaga bestånd och på många håll akut brist på stor rovfisk. Detta i sig minskar ekosystemets motståndskraft mot exempelvis övergödningseffekter (så kallade top down-effekter), men gör sannolikt även ekosystemen mer känsliga för de accelererande klimatförändringarna.

Läs mer:
Marin strategi för Nordsjön och Östersjön 2024-2029

 

Kategorier: Miljö, Fiske i Göteborg | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv