Vattenfall stänger laxfisket I Luleälven

Push-up-800Foto: Sportfiskarna

Yrkesfisket efter lax vid Luleälven stängs nu på grund av att det är så lite lax i älven att Vattenfall har svårt att klara sin egen fiskodling.

Då Luleälven är extremt kraftigt utbyggd och påverkad av vattenkraft och det därigenom inte finns någon möjlighet för lax och öring att idag leka naturligt i älven är Vattenfall ålagda att årligen sätta ut 550 000 lax- och 100 000 öringsmolt som kompensation för skadorna på fiskbestånden. Det innebär att en hel del lekmogen fisk måste fångas för att användas som avelsfisk. Fångsten av avelsfisken sker vid Bodens kraftstation som är det första kraftverket uppströms havet. I år råder det generellt stor brist på lax i Östersjöälvarna och Luleälven är inget undantag. Laxbristen innebär att det omfattande yrkesfisket i älven nu måste stoppas för att Vattenfall ska kunna ha möjlighet att fånga tillräckligt med avelsfisk för att uppfylla vattendomens krav på utsatt smolt.

- Att Vattenfall måste stänga älvfisket visar hur svår laxsituationen är i våra älvar. Även det populära sportfisket i älven lider av bristen på lax och sportfiskarna lyser med sin frånvaro vid älven i år konstaterar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.

Skälet till de senaste tre årens nedgång i laxbeståndet är sannolikt en mycket låg överlevnad hos laxsmolten i havet på grund av svält. För att komma till rätta med detta krävs att laxen åter får god tillgång på mat i form av strömmingsyngel när de lämnar hemälvarna. Men för närvarande förvaltas fisket efter strömming och skarpsill i Östersjön utan hänsyn till övriga arters behov. Det innebär bland annat att fiskekvoterna under lång tid har satts för högt och att det storskaliga trålfisket därigenom påverkat- och skadat havets ekosystem.

- Vi måste förvalta Östersjöns fiskbestånd som en helhet, inte som om enskilda arter lever oberoende av varandra. Detta kommer att bli särskilt viktigt nu när fiskekvoterna sätts i höst för 2025 års fiske. Vad gäller laxen måste den ansvariga myndigheten HaV skapa ett regelverk som tillåter snabbare förvaltningsbeslut och man också måste ha beredskap att agera och ingripa direkt de år det är svaga uppgångar av leklax, säger Glenn Douglas.

Läs mer här om anledningen till laxkrisen och om vad som krävs för att komma till rätta med situationen:
Mycket allvarligt läge för Östersjölaxen – HaV bör agera

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv