Inbjudan: delta i utsättningen av atlantstör i Göta älv

stortaggning_1000px-...Så här ser en atlantisk stör ut. Du är välkommen fram och titta på dem innan de sätts ut i älven. Läs programmet för mer info. Foto: Mathias Arnham.
Den 18 juni klockan 11:00, vid foten av Bohus fästning sker en historisk händelse och du är välkommen att delta i ceremonin. Då sätts de första atlantstörarna ut i Göta älv och det är första gången på över hundra år som vi aktivt återför en utrotad art till Sveriges fauna.

Ett av Sveriges mest betydelsefulla naturvårdsprojekt
Den storvuxna atlantstören förekom i landets större vattendrag fram till början av nittonhundratalet, då den dog ut, främst på grund av överfiske. Denna ikoniska fisk som kan bli över 100 år gammal och väga mer än 600 kilo är alltså ursprunglig och bör därmed få återkomma i svenska vatten. Efter idogt arbete har en passionerad arbetsgrupp nu alla tillstånd klara och atlantstör från tyska odlingar finns på plats för en första utsättning. Detta är en unik händelse för Sveriges fauna och samtidigt ett av Sveriges mest betydelsefulla naturvårdsprojekt i modern tid.

Ceremoni med fiskutsättning
Ceremonin med fiskutsättning och tal från landshövding Sten Tolgfors startar den 18 juni klockan 11:00. Klockan 10:30 - 11:00 har allmänheten möjlighet att komma nära och titta på fiskarna. Fiskarna som skall sättas ut är ungefär en halvmeter långa och vackra att se på. Ceremonin med utsättningen beräknas ta under en timme.

En historisk utsättningsplats
Platsen för utsättning är vald med omsorg. När stören återkommer till sitt nya hemmavatten kommer den att simma förbiBohus fästning och välja väg ut till havet. Det finns även historiska uppgifter om att vår dåvarande kung Erik av Pommern vid ett besök i Kungälv år 1432 fick en atlantstör som gåva.

.

Program 
10:30 - 11:00
Fiskvisning för allmänheten
Kungälvs kommun hälsar välkomna
Landshövding Sten Tolgfors talar
Göteborgs kommunalråd talar
Atlantstörens sång framförs av Bröderna André och David Sveningson
Havs- och vattenmyndigheten talar under parollen ”Stör som stork”
Tal av Emma Nohrén, ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.  
Projektledare Linnéa Jägrud och initiativtagare Dan Calderon berättar kort om projektet
11:45 – 12:00 Utsläpp av atlantstörar

Plats: Strandparken i Kungälv, strax nedanför Bohus fästning
Parkering: Parkering finns vid fästningsholmen eller vid Fars Hatt. Det är ett par hundra meter att gå.  

Varmt välkommen att delta vid denna historiska dag!

Sten Frohm, Generalsekreterare, Sveriges sportfiske – och fiskevårdsförbund
Dan Calderon, Initiativtagare, Störens Återkomst
Linnéa Jägrud, Projektledare, Störens Återkomst
Haleh Lindqvist, kommundirektör, Kungälvs kommun

 

 Sportfiskarna-Logoty... Kungalv_logo_left_bl...

Om projekt Störens återkomst
Projekt Störens återkomst syfte är att återetablera atlantstör (Acipenser oxyrinchus) med Göta och Nordre älv som huvudområde. Arten försvann i början av nittonhundratalet huvudsakligen på grund av överfiske. Projektet finansierats av Naturkompaniet, Patagonia, Rewilding Europe och Carl Tryggers stiftelse för vetenskaplig forskning. Följande samarbetspartners ingår i projektet: Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund, Sveriges Lantbruksuniversitet SLU Vilt, Fisk och Miljö samt SLU Aqua, SLU Artdatabanken, Göteborgs Naturhistoriska Museum, Göteborgs Universitet, Miljöteknik i Väst och Leibniz-Institute for Freshwater Ecology and Inland Fisheries.

Kategorier: Fiske, Fiske i Göteborg, Region, Region Väst, Nyheter förstasidan | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv