Isabella Lövin och Miljöpartiet gjorde ett succéval. Nu gör hon comeback i EU-parlamentet, där hon kommer att driva sina hjärtefrågor hav, vatten och fisk. Foto: Pressbild
Många kallade årets EU-val för det viktigaste någonsin – i synnerhet när det gäller vatten, fiske och andra miljöfrågor. På den fronten blev valet en svensk succé!
När det gällde just fiske och vattenmiljöer så var årets val till EU-parlamentet särskilt högaktuellt, både med tanke på att miljöprofiler som Jonas Sjöstedt och Isabella Lövin kandiderade för Vänsterpartiet respektive Miljöpartiet, samt att fler svenska partier strax innan valet gått ut med vassa budskap om havens och fiskens framtid.
Sportfiskarna sammanställde en omfattande enkät tidigare i vår, där vi frågade företrädare från samtliga partier vilka frågor de tänkte driva samt om det tänkte söka sig till Europarlamentets fiskeriutskott PECH.
Flera kandidater aviserade sådana avsikter, och resultaten visar att flera av dem blev invalda i EU-parlamentet. (Se valresultaten här)
Isabella gör comeback
En av dem som tidigare drivit havs- och fiskefrågorna flitigt i EU-parlamentet är Isabella Lövin, och nu gör hon comeback. Miljöpartiet gjorde något av ett succéval och nådde 13,8 procent, vilket innebär att de får tre mandat.
Största svenska parti i EU-valet blev Socialdemokraterna (24,9), som också satt ned foten de senaste veckorna om bland annat Östersjön och främst strömmingen. De kräver en paus för fisket så att bestånden kan återhämta sig, och deras kandidat Sofie Eriksson har öppnat för att partiet vill sitta med i fiskeriutskottet.
Den enda svensken som under den gångna mandatperioden haft en plats i Europarlamentets fiskeriutskott är Centerpartisten Emma Wiesner. Hon har visat intresse för att behålla den platsen, och får nu chansen eftersom Centerpartiet nådde 7,3 procent, vilket dock var en kraftig minskning från förra EU-valet.
Liberalerna och Karlsbro klarade spärren
En annan stark röst för fiskbestånden har varit Liberalernas Karin Karlsbro. Hennes parti har på förhand balanserat farligt nära 4-procentsspärren, men även de sitter kvar i EU-parlamentet sedan partiet nått 4,4 procent.
Noteras kan göras att Moderaterna (17,6 procent) tillsammans med den övriga regeringen presenterade en havsproposition förra veckan, och nu är det upp till partiet att leverera på europeisk nivå, främst genom Tomas Tobé som sagt att de ska verka för en återhämtningsplan för hav, sjöar och vattendrag.
Vänsterpartiet och dess toppkandidat Jonas Sjöstedt gjorde liksom Miljöpartiet ett succéval med 10,9 procent. Jonas var bland annat med i framtagandet av EU:s vattendirektiv, och har sagt att han tänker kämpa för att Sverige ska följa det genom sin roll i EU-parlamentet, inte minst när det gäller miljöanpassningarna av vattenkraften.
Sverigedemokraterna backade till 13,2 procent, men deras toppkandidat Charlie Weimers har sagt att partiet vill verka för att skydda det småskaliga fisket och säkerställa beståndens hållbarhet.
Kristdemokraterna klarade sig också kvar i EU-parlamentet med 5,7 procent, och deras toppkandidat Alice Teodorescu säger bland annat att partiet inte är för ett förbud mot trålning, men att försiktighetsprincipen ska gälla när kvoter sätts.
Sportfiskarna återkommer självklart kring EU-valet när personrösterna är redovisade och fler detaljer kring utskottsfördelningen blir kända.