Miljöpartiets språkrör ryter till: – Vi har ett akut läge för den vilda fisken

LindgäddaMiljöpartiets språkrör Amanda Lind mötte upp Sportfiskarna i Jämtland, där hon var tydlig i budskapet att ta kamp för vildfisken. Foto: Sportfiskarna
 

Allt fler politiker sluter upp i kampen för de vilda fiskbestånden. Miljöpartiets språkrör Amanda Lind kräver att regeringen på allvar börjar agera för vattenmiljöerna.


Många ledande politiker reagerar kraftfullt mot regeringens besked att pausa miljöanpassningarna av vattenkraften ytterligare ett år. Sportfiskarna har under våren träffat både ledande socialdemokrater, vänsterpartister och Centerpartister som kräver att vi måste bygga upp vildfiskbestånden i både älvar och hav, vilket ni kan läsa om här.

Miljöpartiets språkrör Amanda Lind mötte upp Sportfiskarna i Östersund fredag 31 maj, och hennes budskap var glasklart.
– Dagens situation i våra vatten är katastrofal – vi förlorar arter i både älvar och hav i en skrämmande takt. Klimatförändringarna förvärrar bara situationen. Växter och djur som är beroende av forsande vatten har försvunnit, fiskarter som vandrar hindras av dammar. Miljöanpassning är helt centralt i detta – så att vandringsvägar säkras och återställs och vildfisken kan komma tillbaka, säger Amanda Lind.

Det var interpellationsdebatt om vattenkraften i riksdagen förra veckan, där regeringen var tydlig med att de lyssnar på kraftverksägarna. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari lät meddela att regeringen avser att remittera nya författningsförslag kring miljöanpassningarna före sommaren. Då kommer med andra ord de förslag till åtgärder som bereds inom Regeringskansliet att presenteras.

– Åtgärder behöver vidtas för att se till att påverkan från omprövningarna blir acceptabel ur ett elsystemperspektiv, att samverkan förbättras och att omprövningsprocesserna går till på ett ordnat, förutsägbart och rättssäkert sätt. Det är detta arbete som nu genomförs av regeringen, sade Romina Pourmokhtari.

Amanda Lind är inte imponerad över regeringens sätt att hantera vattenmiljöerna.
– Regeringen måste omedelbart återuppta miljöanpassningarna. Det är helt fel att skjuta upp dem när vi har ett akut läge för den vilda fisken, det är ansvarslöst, konstaterar hon.

Det ska tilläggas att Sportfiskarna även har kontaktat regeringspartierna och Sverigedemokraterna för att ha dialoger med oss kring miljöanpassningarna och vattenmiljöerna i allmänhet. Vi hoppas att de öppnar upp för sådana samtal i större utsträckning än vad de hittills visat. Nu återstår det att se om de nya villkoren innebär att vattenmiljöerna får stå tillbaka ännu mer, i förhållande till ursprungsplanen kring miljöanpassningarna.
Sportfiskarnas förbundsjurist Tomas Lindblad Wieslander är bekymrad över attityden.
– Vid framtagande av den nationella planen vägdes olika intressen mot varandra där kraftproduktionen vägde tungt och redan då fick miljöintressen i viss mån stå tillbaka. Det är djupt olyckligt att regeringen nu verkar ha för avsikt att ytterligare nedprioritera miljöhänsynen, säger han.

 

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Strömmande vatten, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv