Störens återkomst: fokus på märkning och acklimatisering

stortaggning_1000px-...Så här ser en tio månader gammal atlantisk stör ut. Lägg märke till floy tagen längre bak på ryggen. Foto: Mathias Arnham.

Den första leveransen av stör har passerat Sveriges landgräns och märkningsarbetet av fiskarna är slutfört. Nu förbereds fiskarna på att sättas ut i sitt nya hemmavatten.

SLU som har lång erfarenhet av kirurgiska ingrepp i vattenlevande varelser har varit här och försett våra fiskar med sändare och floy tag. Kortfattat så bedövas fiskarna varpå ett litet snitt görs så att den lilla sändaren kan placeras i bukhålan på fisken. Fisken sys sedan igen med kirurgisk tråd och får även en floy tag fullt synligt på kroppens utsida. Varje floy tag ger fisken ett unikt nummer och om fisken på något vis skulle hittas så är det enkelt att via den rapportera fyndet. Genom sändaren kommer vi kunna följa fiskarna via akustisk telemetri, dels för att se hur de rör på sig i älven, och längs vår kust, dels för att kunna identifiera de platser de väljer att leva på. 

– Via sändarna kan vi utvärdera störens rörelsemönster och uppehållsplatser. Genom dessa fakta kan vi sedan planera framtida restaureringsåtgärder, berättar projektledare Linnéa Jägrud.

stortaggning_1000px-...Gustav Hellström från SLU sätter in en akustisk sändare i den sövda stören. Filmare från Rewilding Europe dokumenterar arbetet. Foto: Mathias Arnham.

Nu acklimatiseras de tio månader gamla störarna till sin kommande livsmiljö. I mitten av juni kommer fiskarna simma i Göta älv, de får ett nytt hem och älven återfår en förlorad pusselbit i sitt ekosystem.

För mer information om projekt Störens Återkomst besök den HÄR webbplatsen.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Fiske i Göteborg, Region, Region Syd, Region Väst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv