Jodå, det finns gott om små öring som väntar på att få ta sig längre upp i Näveån, konstaterar naturprofilen Martin Emtenäs som besökte Sportfiskarnas evenemang under onsdagen. Foto: Anders Lundin
Livet under ytan förtjänar både mer omsorg och uppmärksamhet. Sportfiskarna gör nu insatser för att skapa mer liv i Näveån, till glädje och nytta för många.
Fiskar och andra vattenvarelser kan ge omedelbar respons om vi bara ger dem bättre förutsättningar, och när det gäller Näveån så är det sannerligen på tiden. Här har många vandringshinder stoppat fisk från att ta sig vidare upp i vattensystemet, vilket såklart varit negativt för bestånden och det lokala ekosystemet i stort.
Under onsdagen 15 maj bjöd Sportfiskarna tillsammans med Nyköpings kommun och Sveaskog in till en vattendragsvandring längs Näveåns nedre del. Vi ville visa upp det vattenliv som trots allt finns kvar och som vi hoppas kunna främja, samt informera om de efterlängtade fiske- och vattenvårdsåtgärder som är på gång i vattendraget.
Den nyfikna publiken fick bland annat spana efter den fascinerande varelsen flodnejonöga som simmar upp i Näveån för att leka. Sportfiskarnas projektledare Rickard Gustafsson berättade för de nyfikna besökarna om planerna för de närmaste åren, och han och kollegan Nikolas Hjemdahl utförde även ett elprovfiske, där det kom upp massor av öringyngel och även ett gäng flodnejonögon.
Louise Ekman bor alldeles vid Näveån och följer Sportfiskarnas projekt med stort engagemang. Foto: Anders Lundin
En av de Nyköpingsbor som fanns på plats var naturprofilen Martin Emtenäs, bland annat mångårig programledare för SVT-serien Mitt i Naturen.
– Det ska bli spännande att se resultatet när öringarna tar sig ännu högre upp i systemet, säger han.
Ån har potential att bli ett av de mest produktiva vattendragen för öring i Bråviken. Det finns sex vandringshinder i Näveån, utöver att den är kraftigt påverkad genom rensning, rätning, omgrävning, indämning och kanalisering.
En annan som följer öringens öde är Louise Ekman, som bor i Nävekvarn alldeles vid ån.
– Jag såg SVT-serie Fiskarnas Rike, och då började jag tänka på öringen i Näveån och att den och andra fiskar inte kan ta sig upp. Det känns så kul att bo just här där Sportfiskarnas har ett projekt att fixa just detta, konstaterade Louise Ekman.
Aktiviteten var alltså en del av projektet Skog, myr, bäck och å som Sportfiskarna driver med finansiering från Svenska postkodsstiftelsen. Vill du läsa mer om projektet och arbete med Näveån? Besök vår Storymap här: Mer liv i Näveån (arcgis.com)
Rickard Gustafsson, Sportfiskarnas projektledare, längtar efter att få riva ut de första vandringshindren. Foto: Anders Lundin
En av många små öringar som hamnade i håven och sedan släpptes tillbaka. Hoppas att den återvänder som fullvuxen fisk för att leka. Foto: Anders Lundin