Nytt bottennapp kring miljöanpassningarna av vattenkraften: "Fullständigt obegripligt"

NapwebDen nationella planen för miljöanpassning av vattenkraften är så här långt ett fiasko. Foto: Anders Lundin
 

Trögt och obegripligt. Planen för miljöanpassningen av vattenkraften skjuts upp ytterligare, och Sportfiskarna är liksom fler aktörer mycket kritiska till processen.


Regeringen presenterade under tisdagen den energipolitiska inriktningspropositionen, via energi- och näringsminister Ebba Busch, finansminister Elisabeth Svantesson, klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari samt näringsutskottets ordförande Tobias Andersson.

Ett hett ämne är miljöanpassningarna av vattenkraften. Sverige ligger redan efter när det gäller implementeringen av EU:s vattendirektiv, och den nationella planen för miljöanpassningarna (Nap) har redan pausats och skjutits fram två gånger.
Tanken var att den skulle komma igång igen 1 april – men nu gäller 1 juni som nytt datum.

Frågan måste nu betecknas som brännhet, så tillvida att frustrationen växer hos de berörda aktörerna. Både kraftverksaktörer, myndigheter och organisationer vill att processen kommer gång och att villkoren läggs på bordet. Under presentationen blev det tydligt hur otydliga förutsättningarna är, och inte heller politiken verkar helt överens om viljeriktningen.

"Fullständigt obegriplig"

Sportfiskarnas biträdande generalsekreterare och sakexpert Anders Karlsson skräder inte orden efter tisdagens presentation:
– Regeringens hantering av miljöanpassningen är fullständigt obegriplig. Den påstådda påverkan på energisystemet är diffus och så pass begränsad att den kommer att neutraliseras av ökade nederbördsmängder. Nu pausas processen för tredje gången och regeringen har absolut inget nytt att komma med. Den förvirrade hanteringen bidrar bara till ökad osäkerhet och fördröjer processen ytterligare, till skada för såväl miljön som för vårt illa skötta elsystem.

Nu skjuts alltså omprövningarna upp till 1 juni, om det nu inte blir senare vilket inte verkar otroligt. Tiden för förändringar av regelverket är knapp men nuvarande regering verkar ju ha som regel snarare än undantag att stressa igenom olika beslut utan att remissinstanser får rimlig tid att komma med synpunkter.

Det anser i alla fall Sportfiskarnas förbundsjurist Tomas Lindblad Wieslander.
– Redan tidigare var tiden för knapp för att kunna uppfylla vattendirektivets krav och det blir inte bättre av tisdagens besked. Frustrationen är stor, inte bara hos oss på Sportfiskarna, säger han.

De omprövningar som hade hunnit komma i gång innan den första pausen rullar dock på. Det går från ett rättvise- och rättssäkerhetsperspektiv ha synpunkter på att dessa, om nu aviserade ändringar blir verklighet, ska prövas utifrån andra regler, poängterar Tomas Lindblad Wieslander.
 

Fisken får betala priset

– Nuvarande regering frångår mer och mer från den nationella planens intentioner som var en kompromiss mellan olika intressen. Miljöanpassningen av vattenkraften är även speciell så till vida att kraftverksägarna får merparten av kostnader (85%) för åtgärder och produktionsbortfall täckta av Vattenkraftens Miljöfond som i sin tur finansierades genom sänkt fastighetsskatt för vattenkraften. Samtidigt som omprövningarna fördröjs så är läget akut för flera fiskarter, framför allt ålen men även den vilda laxen, säger Tomas Lindblad Wieslander med en djup suck.

 

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Ge fan i våra vatten, Strömmande vatten, Region Syd, Region Öst, Region Väst, Region Mitt , Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv