Stenrev skyddar känsliga strandzoner

stenrev
Foto: Victor Sandberg / En stor pråm används för att transportera ut hundratals ton med sten.

Söder om Södertälje hamn, inom Öbacken-Bränninge naturreservat, ligger Södra viken. Strax utanför viken passerar Södertäljeleden, med tung fartygstrafik på väg till och från Södertälje hamn.
Historiskt sett har Södra viken sannolikt varit omgiven av fuktiga strandängar med en grund strandzon beväxt av bottenvegetation och vass – en perfekt lekmiljö för fiskar som gädda och abborre.

Under senare år har nästan all vass i viken försvunnit och strandkanten har eroderat kraftigt, som ett resultat av en onaturlig erosionspåverkan från förbipasserande fartygstrafik. I och med att växtligheten försvunnit har även fisk och bottenfauna försvunnit från viken.
För att försöka få tillbaka vassen, och i förlängningen även fisken, har Sportfiskarna byggt ett stenrev utanför viken. Stenrevet ska bromsa vågorna från förbipasserande fartyg och skapa en lugn miljö i viken innanför. Åtgärden kommer även kombineras med återplantering av vass. Om revet fungerar som det ska kommer vassen etablera sig i viken, men redan under anläggningsarbetet började fiskstim lockas till de nya strukturerna.
”Grunda vegetationsrika vikar är viktiga som lek- och uppväxtmiljöer för många fiskarter, inte minst rovfiskar som gädda och abborre, och det är därför av stor vikt att både skydda och återskapa dessa miljöer. Naturanpassade erosionsskydd är ett sätt, men för största effekt bör dessa kombineras med sänkta hastigheter i farlederna och en satsning på fartyg med skrovformer som orsakar mindre avsänkningsvågor och svall.” – Malin Kjellin, projektledare Sportfiskarna
Åtgärden i Södra viken genomfördes i samarbete med WWF och Södertälje kommun, inom projektet Återskapa Östersjöns livskraft, med finansiering från Svenska Postkodstiftelsen. Björn Almström, forskare vid Lunds universitet har varit behjälplig vid planeringen av revets utformning.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv