Den färggranna bäckrödingen tränger undan inhemsk öring i många norrländska vattendrag. Foto: Anders Lundin
Den invasiva arten bäckröding är en överlevare. Det konstateras efter försöket att utrota den från vissa vattendrag i Jämtland.
Det är många som med intresse följt projektet i Jämtland, där SLU med riktade insatser ville undersöka om bäckrödingen går att eliminera helt från ett vattendrag.
Vålbacksån, som mynnar ut i Storsjön söder om Brunflo, valdes ut för projeket, och parallellt med elfiske så har det planterats ut omfattande mängder med öring med hoppet att den skulle konkurrera ut bäckrödingen.
Resultatet: Ganska nedslående.
När Länsstyrelsen i Jämtland elfiskade Vålbäckån i början av september så var det dystra miner.
– Bäckrödingen är tyvärr tillbaka på stark front, konstaterar fiskbiologen Anders Rydeborg i ett SVT-inslag.
På vissa sträckor var det 75 procent bäckröding och 25 procent öring, vilket är något som Sportfiskarna också måste förhålla sig till. Det finns nämligen bäckröding i flera av vattensystemen som Sportfiskarna driver projekt i, bland annat i Storsjön där vi kartlagt alla mindre biflöden.
– Det är ett väldigt tråkigt besked att det inte som metod verkar fungera att decimera bäckrödingen. Det är tydligt att det behöver forskas mer på hur en vändning av den negativa trenden ska kunna genomföras praktiskt i fält, säger Andreas Karlberg på Sportfiskarnas Jämtlandskontor.
Det är känt att det är i källflöden/små bäckar som bäckrödingen lättast konkurrerar ut öringen, medan öringen klarar sig bättre i större vattendrag. Men det verkar som att ingen riktigt vet varför det är så eller hur det ska kunna användas mot bäckrödingen.
Sportfiskarna har redan i år stött på bäckrödingen i flera vattendrag under elfiskena. Bland annat i Västernorrland där flera bäckar i ett vattensystem bara innehöll bäckröding, medan bäcken bredvid kunde bestå av bara öring. Detta visar hur illa det kan gå om bäckrödingen planteras in i en tjärn.
– Vi gjorde även en tråkig upptäckt att i ett av de vattendrag som vi jobbat med under senaste åren har bäckröding. Vi har fiskat några lokaler sedan 2020 och aldrig fått bäckröding tidigare, men i år fick vi den första, säger Andreas Karlberg.