Splash representerade Sverige på årets VM för klubblag i flötmete;
som hölls den 22-23 juli i en vattenreservoar nära orten Kluczbork i Polen. Laget lyckades komma på en hedrande 16:e plats av 36 lag. VM för klubblag har de senaste två åren blivit den tuffaste tävlingen i grenen då varje land nu kan delta med två lag. Det innebär att de bästa länderna som England, Italien, Belgien, Frankrike, Serbien med flera ställer upp med inte bara ett, utan två väldigt duktiga lag. Varje lag består av fem metare och det innebär att det är 180 personer som tävlar varje dag.
Bild: Splash på lagbild Fotograf: Anna Polski
Splash fick god hjälp av det polska Sensaslaget som har tidigare erfarenhet att fiska i sjön. De som tävlade för Splash var Anssi Lehtevä, Mikael Tono, Henrik Bengtsson, Lukas Kalmus och undertecknad, Andreas Sandberg. Som coacher hade laget mycket god hjälp av Shaun Keavney, Gula Bercényi, Kacper Krogulec och Arthur Kulka. Vid så här stora tävlingar är det en förutsättning att ha medhjälpare som kan se hur fisket utvecklas under träningsveckan och framför allt under själva tävlingshelgen. Den tävlande får kontinuerligt information om hur han ligger till och om taktiken behöver ändras under tävlingen.
Förhandstipsen var att det i princip uteslutande skulle handla om fiske efter braxen från några hekto upp till ett kilo. Under träningsveckan var det kastmete som dominerade på de flesta sektioner men efterhand vågade sig fisken in närmare stranden och under själva tävlingsdagarna var det 13 meter take-a-part som dominerade. Speciellt första dagen då en stark bris gjorde det svårt att fiska annat än take-a-part. Förmodligen gjorde brisen också att fisken blev huggvillig och vinnarvikter över 10 kilo på flera sektioner med upp till 27 kg! Efter första dagen låg Splash på 13:e plats med 39 poäng. Anssi Lehtevä och Lukas Kalmus var bäst i laget första dagen med var sin sjätteplacering.
Bild: Anssi Lehtevä stor braxen första dagen. Fotograf: Gyula Bercsényi
Vi mäskade med en blandning av lokal svart jord och Sensas 3000 Canal. I mäsket hade vi jokers, klippt mask och casters. Vi mäskade alla mycket och kontinuerligt men Henrik Bengtsson förstod under tävlingen att man skulle mäska med ännu större bollar innehållande mer mat och när den informationen spreds inom laget via coacherna kunde flera av oss få mer och större fisk.
Bild: Henrik Bengtsson under träning: Fotograf: Andreas Sandberg
Vi startade söndagens tävling med gott självförtroende och taktiken var helt klar, vi skulle använda mer beten i mäsket från start och dessutom lägga i mer efterhand. Men det skulle snabbt visa sig vara en missbedömning. Det var knappt någon vind och soligt vilket gjorde fisken skyggare än på lördagen. Jag insåg att det nog inte var helt rätt taktik då min granne från laget Lenza Emilia Tubertini bara kastade i EN boll på 13 meter och koppade i fyra. Han sköt dessutom inte i speciellt mycket på sin 35-meters plats. Jämfört med mina 10 bollar som jag kastade och de 8 jag koppade på 13 meter. Jag sköt i 40 bollar på min 30-meters plats. Min start var rätt bedrövlig medans min italienska granne fick flera stora braxen på kastmete. Efter ungefär 90 minuter började jag få fisk på take-a-part och jag och min coach Shaun bestämde att jag skulle köra fullt ut där och öka mäskningen. Det gav snabbt resultat och jag fick flera mindre braxen och efter en stund fick jag upp en sutare på 600 g. Lite senare fick jag en på drygt ett kilo och ett antal braxnar till. Jag vägde till slut in 8.105 g för en femteplats på sektionen och italienaren slog mig med bara 8 hekto.
Bild: Andreas Sandberg med sin fångst söndag. Fotograf: Shaun Keavney
Övriga i laget hade det tufft och vi halkade ner en del i resultatlistan och hamnade på en sextonde plats. Italienska Lenza Emiliana Tubertini vann före Tjeckiens ”Crazy Boys” och Nederländska laget ”HSV de Karper”.
Sammantaget skulle vi ha fiskat mer take-a-part under veckan och varit försiktigare i grundmäskningen för att sedan successivt öka under tävlingen. Men det är ju lätt att vara efterklok 😊
Splash tackar Sportfiskarna och Sensas för stödet och framför allt våra coacher.
Text: Andreas Sandberg