Foto: Sara Dreijer / En dykare placerar ett knippe med tång ovanför stenrevet för att underlätta frösådd av nya plantor.
I september 2022 byggde Sportfiskarna ett stenrev utanför Riddersholms naturreservat. Syftet var att minska erosionspåverkan från förbipasserande fartygstrafik och därigenom få tillbaka växter, bottenfauna och fisk till viken. Nu kompletterades åtgärden med en insats för blåstången.
Erosionspåverkan har bland annat resulterat i en minskning av blåstång i viken, både genom att stenmaterial har försvunnit och genom att isflak har slitits fram och tillbaka över tångskogen på vintern. Blåstången utgör en viktig miljö för både bottenfauna och fisk och till skillnad från de kärlväxter som vissnar ner på hösten fortsätter blåstången att erbjuda skydd och livsrum även under vintermånaderna.
För att underlätta blåstångens återetablering var Sportfiskarna på plats i Riddersholm den 30/5 för att hjälpa den på traven. Med oss hade vi Skärgårdsstiftelsen, WWF, Östersjöcentrum, Sveriges Vattenekologer AB och tångexperten Lena Kautsky.
Blåstången har han- och honplantor som vid fullmåne och runt 10–15 grader i vattnet släpper ut ägg respektive spermier i vattenmassan. Dessa fäster sedan på stenar eller andra hårda strukturer där små blåstångsplantor börjar gro. En metod som visat sig fungera för sådd av blåstång är att samla in buketter av både han- och honplantor som fästs med flöte och sänke strax ovanför stenen där man vill att de ska etablera sig. Har stenen legat i vattnet ett tag finns det risk att snabbväxande alger så som brun- och grönslick redan har hunnit etablera sig och dessa kan då behöva skrubbas bort för att ge blåstången bättre förutsättningar att fästa.
Under miljöinsatsen passerar en av de aktörer som orsakat erosionsskadorna: en stor passagerarfärja.
Vid Riddersholm plockade dykare från Skansens Östersjöcentrum och Sveriges Vattenekologer AB blåstång från ett närliggande bestånd medan dykare och snorklare från Skärgårdsstiftelsen, Sportfiskarna och WWF skrubbade alger från stenrevet. På land hjälptes övrigt personal till att knyta knippen av blåstång som fästes i en sten (sänke) och en PET-flaska (flöte). Dessa knippen hängdes sedan upp i revet där de förhoppningsvis sedan frösådde sig under den efterföljande helgens fullmåne.
Foto: Sara Dreijer / En förankrad tångruska med ett flöte i form av en PET-flaska.
Knippena med blåstång kommer att sitta uppe i ett par månader innan de plockas ned. Senare i höst kommer stenrevet att inspekteras och nya plantor inventeras.
Enligt den forskning som gjorts på erosionsskador längs farleder är kombinationen stenstrukturer och växtlighet ett vinnande koncept. Förhoppningsvis kommer blåstångssådden att skynda på processen att få tillbaka bottenfauna och fisk till viken i Riddersholm.
Åtgärden genomfördes inom projektet ”Återskapa Östersjöns livskraft” och finansierades av Svenska Postkodlotteriet.