Sportfiskarna vill se ny förvaltningsplan för skarv

shutterstock_B-foren...Foto: Shutterstock/B.Forenius / Sportfiskarna har bland annat kartlagt hur de olika länsstyrelserna agerar i skarvfrågan.

Efter påtryckningar från många håll ska nu den svenska förvaltningsplanen för skarv ses över. Sportfiskarna har precis lämnat in synpunkter.

Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten har av regeringen fått i uppgift att revidera den nationella förvaltningsplanen för storskarv. Förvaltningsplanen ska vägleda länsstyrelserna i deras regionala arbete inom skarvförvaltningen. Den gamla förvaltningsplanen har fått kritik från bland annat Sportfiskarna för att sakna tydlighet och riktlinjer och för att orsaka osäkerheter rörande vem som har ansvar för förvaltningen.

I nuläget har Sportfiskarna fått möjlighet att komma med inspel baserat på fem frågor rörande bland annat jakt- och skrämselmetoder, påverkan på fiskbestånd och bristerna med dagens förvaltning. Sportfiskarna har nyligen genomfört en enkätundersökning riktad till Sveriges länsstyrelser med flera frågor som kopplar till en ny skarvförvaltningsplan. Undersökningen, som kommer att presenteras inom kort, har bidragit till synpunkterna som lämnas nu.

Sportfiskarnas lyfter bland annat upp den skillnad som finns mellan vissa länsstyrelsers syn på om den explosionsartade tillväxten av underarten mellanskarv de senaste decennierna överhuvudtaget skulle vara ett problem för fiskbestånden, trots mängder med vetenskapliga studier på temat. Sveriges passiva hantering av den storskaliga utbredningen av mellanskarv i kust- och inlandsvatten har varit genomgående i många år. 

–Man tycks dessutom ha glömt att det i många fall är statlig finansiering och storskaliga ideella insatser som står bakom många av de fiskevårdsåtgärder som genomförs i Sverige. Som politiker och myndigheter hanterar skarvens påverkan på fiskbestånden riskerar vi att ha kastat bort både skattepengar och ideellt engagemang, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm.

Sportfiskarna betonar också att en förvaltning kan anpassas är av viktig. Det finns dessutom problem kopplat till besluten om skyddsjakt. Besluten kan vara otydliga, vilket skapar osäkerheter för den som ska utföra jakten. Att motivera och bifalla ansökningar om skyddsjakt som handlar om ekonomiska skador/förluster tycks inte vara ett problem, däremot har länsstyrelserna det uppenbart svårare att tolka regelverken och riktlinjer gällande om skada på fiske eller fiskbestånd föreligger.

En reviderad skarvförvaltningsplan behöver tydligt adressera alla ovanstående frågeställningar för att förebygga osäkerheter och ojämlikheter i länens hantering av skarvens påverkan.

Läs hela Sportfiskarnas yttrande här.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv