De sportfiskare, miljövänner och kommuner som väntar på fiskvägar får vänta längre nu, sedan det meddelats att miljöprövningen av vattenkraften pausas. Foto: Anders Lundin
Sverige ligger efter, både när det gäller att återställa ekosystem i vattendrag och att leva upp till EU-direktivet. Trots detta pausas miljöprövningarna av vattenkraften.
Under måndagen kallade näringsminister Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari till en pressträff, med anledning av beskedet att miljöprövningarna av vattenkraften ska pausas.
Romina Pourmokhtari poängterade själv att Sverige ligger efter i den processen, men att det inte kan hjälpas. Vattenkraften anses vara för viktig för det svenska elsystemet, och de underströk att även små miljöåtgärder kan få stora konsekvenser, speciellt i nuläget. Budskapet var att varje kilowatt-timme är viktig.
Regeringen meddelar att alla miljöprövningar som inte redan påbörjats kommer att flyttas fram 12 månader. Under den tiden ska läget analyseras mer djupgående kring hur miljöprövningarna påverkar elförsörjningen. Vad som händer sedan återstår att se.
Svenska miljöorganisationer har redan kritiserat planerna på att pausa/stoppa miljöprövningarna. Sportfiskarna ryter till med eftertryck efter måndagens besked. Speciellt med tanke på att miljöanpassningen är en lång process som sträcker sig över flera decennier, och att den inte påverkar exempelvis dagens elpriser eller elproduktion.
– Det här är allvarligt. Precis som Romina Pourmokhtari säger så ligger Sverige efter när det gäller implementeringen av EU:s vattendirektiv, och för flera fiskarter är läget akut, exempelvis ålen och vildlaxen, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm.
Han poängterar att miljöprövningarna inte bara är en angelägenhet för sportfiskare, utan att det i grund och botten handlar om att återskapa ekosystemen medan det är möjligt. För de kommuner som levererar vattenkraft är dessutom miljöanpassningen en chans att få tillbaka vildfisk och reparera torrfåror, till gagn för både medborgare och besöksnäringen. Den är med andra ord en återbäring för de skador som uppstått till följd av vattenkraftsexploateringen.
Sportfiskarna har pratat med flera regionala och kommunala företrädare för regeringspartierna som framfört kritik mot att stoppa miljöprövningarna, men dessa påtryckningar har uppenbarligen inte haft effekt.
Direktivet om att stoppa miljöprövningarna ska nu ut på remiss, och 30 januari kommer det meddelas hur processen går vidare.
Sten Frohm hoppas att miljörörelsen och den politiska oppositionen samlat kan påverka regeringen att återuppta miljöprövningarna så snabbt som möjligt.
– Vi vet som sagt att det exempelvis finns högt uppsatta moderater och liberaler som vill att miljöanpassningen genomförs. Nu är det dags att de markerar detta internt, för ekosystemen har inte tid att vänta på ytterligare politiska utredningar.
Här kan du se presskonferensen i sin helhet.