Varmare väder – då kommer gäddfiskarna dra norrut

Jessica
När bör gäddan fiskas och inte? Sportfiskarnas Jessica Dolk höll en föreläsning kring detta i Östersund. Foto: Anders Lundin
 

Nej, gäddan har inte passerat öringen som den mest populära sportfisken i norr. Men den klättrar stadigt uppåt. 

Sportfiskarnas Jämtlandskontor bjöd under onsdagen in till ett seminarium i Östersund, där medarbetarna bland annat berättade om Leaderprojektet Hållbar Fiskeframtid och de insatser som gjorts inom den ramen. 

Projektledaren Carl-Fredrik Yri redovisade bland annat svar från de enkäter som skickats ut till sportfiskare och fiskevårsdområden i de kommuner som medverkar i projektet, det vill säga Berg, Åre, Krokom, Östersund och Härjedalen. 

Svaren visar bland annat att öring och röding har en stark ställning inom både sportfisket och husbehovsfisket, men att det kan variera över årstider. En art som garanterat kommer att klättra uppåt på listan är gäddan. Det tror åtminstone Sportfiskarnas gäddexpert och biolog Jessica Dolk, som höll en föreläsning om gäddfisket och artens roll för det lokala ekosystemet. 

Förutom att gäddan rent allmänt är en mycket eftertraktad sportfisk, så kommer yttre förutsättningar bidra till att styra flödet norrut. Det handlar om vattentemperaturer och hur gäddan reagerar på dessa. 

Debatterna går stundvis heta kring hur gäddan ska hanteras under sportfiske, och vilken årstid den ska fiskas på. Före leken, eller efter? På sommaren, och isåfall under gryning eller skymning då vattentemperaturen brukar vara lägre. 

Anledningen är såklart att de flesta sportfiskare är måna om gäddan, och att de vill minimera risken att utsätta fisken för stress eller skador.

– Jag tycker det börjat uppmärksammats att fiskar överlag är väldigt känsliga för höga vattentemperaturer. Klimatet på sociala medier börjar sakta att ändras och många höjer ett varnande finger gällande gäddfiske i varma temperaturer. Tyvärr är det många av de så kallade ”influencerna” som blundar för problematiken men jag hoppas och tror att det kommer att ändras, säger Jessica Dolk. 

Hon tror att det faktiskt kan bli allt vanligare med gäddförbud, företrädesvis i södra landet under varma perioder. 

– I dag är det redan många fiskevårdsområden i Norrland som väljer att stänga sina öring- och harrvatten vid för höga temperaturer. Jag tror att det räcker med att något fiskevårdsområde går i bräschen för gäddan så kommer fler följa efter. Man behöver inte stänga allt vatten, men mindre sjöar som saknar större djup och blir väldigt varma kan nog bli aktuella. 

Vad har du för råd till destinationer i norra Sverige som vill locka gäddfiskare? 

– Just gällande temperatur så klarar sig Norrlandsvattnen bättre och jag tycker att man ska försöka marknadsföra de större sjöarna som finns inom sitt område. De klarar även ett större fisketryck. 

Finns det då någon årstid som är mer accepterad än andra att fiska gädda under? 

– Ja, hösten verkar orsaka minst debatt. Då är det förhållandevis svalt i vattnet, och gäddan är inte heller under lek. Det ska också tilläggas att jag själv kommit i kontakt med de allra största gäddorna under flötestrolling på hösten, som är ett av mina absoluta favoritfisken. 

Så Jessicas råd är alltså att dra på fingervantarna och fiska gädda så långt in på hösten det bara går. 


Kvällen i Östersund avslutade med att Anders Rydeborg presenterade hur man i dag kartlägger öringbestånd runt om i länet samt idéer om hur framtida förvaltning av öringbestånd kan se ut. Med fångstbegränsning eller olika typer av kvotering, med fokus på att få ett hållbart fiske över tid. Det kryddades med matnyttiga tips om har man fångar stora öringar i strömmade vatten, blandat med en hel del självironi och humor. Kort sagt en väldigt trevlig och lärorik kväll.

Kategorier: Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv