Iris Lundin och Axel Vikberg på Trångsvikens skola vill se till att fiskarna kan vandra förbi kraftverken och föröka sig. Foto: Anders Lundin
Eleverna på Trångsviken skola är kända för att vara kreativa och innovativa. Nu jobbar de med uppfinningar för fiskarnas bästa – och Sportfiskarna fick äran att hjälpa till.
Fiskarna måste kunna ta sig fram i vattnet för att överleva och föröka sig. Det förstår de flesta. Men hur ska de ta sig förbi kraftverk och dammar utan att skadas eller dö? Svaret har kanske eleverna på Trångsviken skola.
De är bekymrade över hur många vandringshinder det finns i exempelvis Krokoms kommun, där Trångsviken ligger. Flera av kraftverken och dammarna i kommunens vattendrag saknar lösningar på hur fiskarna ska ta sig förbi – med följden att bestånden riskerar att minska eller försvinna helt.
– Fiskarna är viktiga för hela ekosystemet, och även viktiga som livsmedel. Dessutom inbringar sportfisket flera miljarder varje år i Sverige, så fisken är ekonomiskt värdefull också, berättar Axel Vikberg.
Han och skolkamraterna deltar i tävlingen First Lego League, som är världens största kunskaps- och tekniktävling för barn och ungdomar. Årets tema är Superpowered och då fastnade klassen för att jobba med vattenkraft, eftersom det finns så mycket vattenkraft nära inpå dem. Eleverna har bland annat besökt ett vattenkraftverk i kommunen, för att på plats kunna bilda sig en uppfattning om problematiken. De kontaktade även Sportfiskarna i Jämtland, för att få lära sig mer om fiskarnas behov och förutsättningar.
Trångsvikens skola brukar vara framgångsrika i First Lego League, och de har kvalificerat sig till den skandinaviska finalen i Oslo lördag 3 december. Nu får de alltså visa upp sin lösning för en internationell publik, där eleverna använder både legokonstruktioner och modeller av annat material. Det delas ut flera priser, i robotkamp, teknikpris, kärnvärdespris (det vill säga hur man samarbetat) och innovationspris. Det lag som presterat bäst totalt sett får championpriset och får åka till världsfinalen.
Följer den starkaste strömmen
Och hur ser då lösningen för fiskarna ut? Jo – en lång sluss som fiskarna kan simma i på ett säkert sätt.
Iris Lundin förklarar tanken lite kortfattat:
– Det här röret har sina öppningar långt ifrån själva kraftverket, så att fiskarna inte ska riskera att komma nära turbinerna. De lockas dit genom att vattnet i röret har en starkare ström än vattnet runtomkring, eftersom fiskarna vill simma där det är mest vatten.
Eventuellt går det att leda fiskarna mot röret med hjälp av olika anordningar också, huvudsaken är att de inte riskerar att skada sig.
Eleverna är naturligtvis medvetna om att det redan finns lösningar vid flera kraftverk för att fiskarna ska kunna ta sig förbi, exempelvis fiskpassager och fisktrappor. De är dock nyfikna på om just deras uppfinning skulle kunna få ytterligare fart på kraftbolagen att värna fiskarna.
– Alla måste hjälpas åt så att de inte försvinner, konstaterar Axel och Iris.
Sportfiskarnas applåderar Trångsviken skola för ett fint initiativ – och önskar eleverna lycka till på finalen i Oslo!