Strömmingskrisen i starkt fokus på nationell fiskekonferens

MicrosoftTeams-imageFoto: Sportfiskarna /Stor strömming är numera en bristvara.

Nyligen genomfördes Fiskeforum i Stockholm och den eskalerande strömmingskrisen var konferensens mest diskuterade fråga. Vi berättar varför.

Ett av konferensens mest intressanta och samtidigt mest alarmerande föredrag hölls av forskaren Ulf Bergström från SLU Aqua. Han konstaterade att det storskaliga industrifisket måste skäras ned mycket kraftigt för att strömmingsbestånden ska ges en chans till återhämtning. Men i förhållande till EU:s gemensamma fiskeripolitik, vilket är den förvaltningsregim vi arbetar efter, så ligger vi ganska bra till med förvaltningen av strömmingen. Denna märkliga motsägelse visar på ett allvarligt systemfel i förvaltningen och kräver givetvis en förklaring.

Så vad är systemfelet? Jo, det handlar om MSY, det övergripande förvaltningsmålet inom EU:s gemensamma fiskeripolitik.  Den svårförståeliga termen MSY, Maximum Sustainable Yield (maximal hållbar avkastning) handlar lite förenklat om att skörda ett bestånd hårt för att maximera avkastningen. Lite som att gallra ett morotsland kraftigt så att det växer bättre, men samtidigt utan att skörda det för hårt. MSY maximerar uttaget i det kommersiella fisket, men tar ingen hänsyn till beståndets ålders- och storleksfördelning. Sammantaget skapar MSY-förvaltningens brister en falsk trygghet och beslutsfattande politiker har därmed mycket svårt att förstå innebörden och konsekvenserna av den fiskepolitik de själva är med och beslutar om. Systemet innebär en balansgång med stora risker och små säkerhetsmarginaler där minsta felberäkning, felrapportering eller olagligt fiske kan generera ett överfiske. 
Nuvarande fiskeriförvaltning med högt ställda kvoter och industritrålning har bland annat lett till att stora individer av strömming har minskat kraftigt.

-Strömmingen är stapelföda åt en svältande sälstam, den ska ta energi och näring från utsjön till kustens ekosystem, den är motorn i hela ekosystemet. Hade det funnits normalt med stor strömming hade kanske inte skarven samlats i täta flockar i älvmynningar och ätit upp den utvandrande smolten, och sälen hade kanske inte tvingats in i gäddvikarna. Sannolikt hade vi inte heller haft nuvarande storskaliga och förödande ökning av spigg om strömmingen hade tillåtits bli vuxen och utöva sin roll som predator och hålla spiggen i schack, kommenterar Lars Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare för fiskevård på Regionkontoret i Gävle. 

Ny analys från SLU visar på akut situation för strömmingen
SLU Aqua har på uppdrag av HaV genomfört modelleringar över hur strömmingsbeståndet i Bottenhavet förändras om fisketrycket skulle minska. Bakgrunden är att kustfisket är i kris, kustfiskets fångster har minskat radikalt de sista åren. Statistik sammanställd av PO-Kustfiskarna Bottenhavet visar att fångsten per ansträngningstimme har minskat från 126 kg/h 1999 till 35 kg/h 2021, därefter har fångsterna minskat ytterligare cirka 50 % det sista året. MSY-förvaltningen fungerar däremot skenbart som den ska.

SLU:s analys visar att förskjutningen från stor strömming mot mindre individer i beståndet har skett snabbt och det krävs enligt analysen en kraftigt minskad fiskeridödlighet (motsvarande cirka 30 % av Fmsy under minst 25 år) för att återställa åldersstrukturen till historiska nivåer före år 2015. Analysen visar även att det kan ta decennier att bygga upp en sund ålders- och storleksstruktur. En MSY-förvaltning av beståndet är alltså enligt denna analys inte kompatibel med en storleksfördelning som gynnar kustfiskets behov av fisk stor nog för humankonsumtion.

-Med MSY som fortsatt förvaltningsmål kommer inte kustfiskarna längs Norrlandskusten att kunna få någon fångst som duger till att röka böckling, eller leverera till surströmmingstillverkarna. Än mindre är det någon chans att vi ska kunna spöfiska någon strömming framöver. MSY går helt i motsatt kurs mot många andra förvaltningsstrategier. Ansvar och sunt förnuft underordnas ett ensidigt system som gynnar en storskalig fodermjölsindustri, den kanske enda fiskesektorn där storleken på den fångade fisken är ointressant, konstaterar Lars Ljunggren.

Samtidigt som det finns uppenbara systemfel och en stor tröghet i att ändra i dagens förvaltning, så har både forskare och förvaltare nu tagit upp problemen och är medvetna om dem. Sverige har också lyft frågan inom ramen för de internationella kvotförhandlingarna, vilket Sportfiskarna har drivit på för. Sportfiskarna har också drivit på för att MSY-förvaltningens brister ska vara en viktig fråga för sportfiskets europeiska samarbetsorganisation European Anglers Alliance att driva i Bryssel. Det arbetet är redan påbörjat. Förbundet hoppas att det kommer en förändring av förvaltningen innan strömmingen går samma väg som Östersjötorsken och de flesta kommersiellt fiskade bestånden i Västerhavet.

-Vi måste gå mot en förvaltning som styrs av annat än MSY. Verktygen finns. Det krävs ett regimskifte nu, innan det är för sent. Ett fortsatt storskaligt trålfiske baserat på MSY kommer utan tvekan att förvärra krisen ytterligare genom att resultera i ytterligare minskad andel stor strömming jämfört med dagens nivå. Detta gäller såväl i Bottenhavet som i Östersjön, avslutar Lars Ljunggren.

uttag-stromming-bott...Bild: Sportfiskarna / Uttag av strömming i Södra Bottenhavet de sista 100 åren.

Kort om strömmingsfiskets historia i Bottenhavet
Historiskt pendlade strömmingsfisket mellan goda perioder och dåliga perioder. Fisket var regionalt baserat, fångsten gick till lokal förädling och en regionalt samordnad mottagning av fisk till konsumtion. På 30-talet fanns i Södra Bottenhavet, utöver Gävle Fiskareförening, 22 lokala fiskarföreningar i länet, till dessa var 650 fiskare anslutna. Successivt, med start på 90-talet övergick fisket till alltmer storskaligt fiske. 2021 landade medlemmarna i PO Kustfiskarna Bottenhavet ca 150 ton, av de totala svenska landningarna på 14.797 ton (Bottenhavet+Bottenviken). De år vi tidigare granskat fångsterna var det en handfull fartyg med bas på västkusten som stod för mer än 90 % av de svenska landningarna. Totalt landades 70.782 ton 2021. 

Läs Sportfiskarnas tidigare publicerade rapport "Strömmingsfisket i Södra Bottenhavet" här. 

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv