Sportfiskarna överklagar färska domen om Ejforsen

FulanFoto: Christina Lindhagen. Ska det bli ett kraftverk i Ejforsen eller inte?

Den juridiska striden om det gamla kraftverket i Ejforsen har pågått i flera decennier – och Sportfiskarna kommer att vara en part i upplösningen.


Det har inte bedrivits vattenkraft i Ejforsen på över 40 år, men Transtrands Besparingsskog har kämpat för att få upprusta kraftverket i ån Fulan, och nu nått en stor framgång i ärendet. Mark- och miljödomstolens gav nämligen 28 september klartecken till att upprusta det gamla kraftverket – vilket väckt starka reaktioner hos både Sportfiskarna och andra aktörer.

Ejforsens kraftverk och Fulan ligger i ett Natura 2000-område, och att tillåta ett nytt kraftverk är i grunden förbjudet. Sportfiskarnas bedömning är nämligen att det inte rör sig om ett återuppförande av ett gammalt kraftverk, utan om en nybyggnation i en skyddad strömsträcka.

Sportfiskarna har därför beslutat att överklaga Mark- och miljödomstolens dom, då det finns anledning att tvivla på att domstolen dömt rätt.

Det aktuella området är dessutom utpekat som riksintresseområde för friluftsliv och natur. Malungs kommun har exempelvis i sin översiktsplan uttalat att ingen ytterligare bebyggelse ska tillåtas i området.
Det finns alltså flera anledningar till att inte ge tillstånd för ett kraftverk i Ejforsen.

Så är skriver bland annat Sportfiskarna i sin överklagan:
”Sportfiskarna anser inte att Mark- och miljödomstolen har gjort en fullständig samhällsekonomisk bedömning av verksamheten, där skadorna och olägenheten av verksamheten har beaktats i tillräcklig omfattning. Man kan nu ställa sig frågan om vilket ytterligare skydd som krävs för att skydda ett område mot exploatering, då det i detta fall inte är tillräckligt med dubbla riksintressen, Natura 2000 och utpekande i översiktsplan?”
Vi återkommer kring händelseutvecklingen i ärendet.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv