Elever bygger ny fiskväg för Nissan-öringen

omlopsbarn_low-1
I utbildningskonceptet Skolbäcken får eleverna genom aktiviteter lära sig om livet i våra vattenmiljöer. Här gräver elever från Torupsskolan en fiskväg. Foto: Mathias Arnham.

Sportfiskarnas rikstäckande utbildningsprogram Skolbäcken har tagit sig till Vänhem utanför Nissaström. Här bygger eleverna från Torupsskolan ett omlöp, så att öringen i den lilla bäcken kan vandra uppströms hela vägen ut till Nissan.

En gammal damm sätter stopp för öringens färdväg. För att öringen ska kunna ta sig från den lilla bäcken, vidare upp till dammen och simma ut i Nissan krävs fiskevårdsåtgärder, i form av ett mindre omlöp. Ett perfekt projekt för Skolbäcken. Den här gången är det fjärde- och femteklasselever från Torupsskolan som får tampas med spadar och spätt, för att göra fri passage för den lilla bäckens öringbestånd. Från dammen och ner över grässlänten, fram till den lilla bäcken ska en cirka 50 meter lång fiskväg grävas. Det är eleverna som ska göra hela jobbet – från ax till limpa. Det är så konceptet Skolbäcken fungerar, eleverna lär sig genom att handgripligen göra främjande åtgärder för naturens vattenmiljöer och de djur som lever i anslutning till dessa.

– Snart kommer det simma öringar här, precis där vi står. Öringarna kommer snart få fri passage hela vägen ut till Nissan, deras habitat kommer utökas med flera kilometer. Dessutom är de två öringbestånden åtskilda genom vandringshindret, men kan snart röra sig fritt i hela vattensystemet, säger Hans Lindqwist, ungdomsansvarig på Sportfiskarna region Väst.

130 skolklasser bara i år
Sportfiskarnas läro- och upplevelsekoncept Skolbäcken har till uppgift att ta ut skolbarn till vatten där de får uppleva spännande natur på nära håll. Utgångspunkten är fisken och de vattenmiljöer som de lever i. När året summeras har Sportfiskarna region Väst tagit ut 130 skolklasser i naturen. Alla aktiviteter har som sagt vattnet som gemensam nämnare och allt från trädplantering, iläggning av lekgrus och sten till rivning av vandringshinder och reducering av invasiva arter har stått på schemat under året.

Pedagogerna påpekar att den här typen av aktiviteter är viktiga då allt från geografi och idrott till biologi och svenska kan bakas in i utomhuslektionerna.

Närkontakt med bäckens invånare
För att eleverna ska få se att det verkligen finns öring i bäcken elfiskar Hans i bäcken, med eleverna i halvcirkel bakom ryggen. Det tar inte lång tid innan det fångas några öringar. Eleverna får titta, och om de vill, försiktigt känna på öringarna innan de släpps tillbaka.

– Senare under dagen kommer eleverna få göra en djupdykning i dammens insektsliv. Där räknar vi med att barnen kommer fånga allt från trollsländelarver, dykarbaggar, vattenspindlar, vattengråsuggor och andra spännande vattenlevande arter, berättar Hans.

 

omlopsbarn_low-2
Elton Larsson, Ebbe Nielsen, Leon Cabaj och Alfons Jakobsson från klass 5 i Torupsskolan är alla sportfiskare. Förutom att medverka i projekt Skolbäcken fiskar de mer än gärna gädda och abborre i hemmavattnet Sjörgårdssjön. Foto: Mathias Arnham.

Nedanför dammen samsas ett gäng killar om allehanda grävredskap. Jord, rötter och grästuvor sprutar i alla riktningar, samtidigt som den lilla fåran ner till bäcken börjar ta form.

– Vi hjälper fiskarna så att de kan simma upp till sina kompisar i dammen. Det är kul men lite kladdigt, skrattar de och kommenterar vandras skitiga kläder.

Läs mer om Skolbäcken här

Kategorier: Ungdom, Region, Region Väst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv