European Anglers Alliance kräver internationell skarvplan

sKARVMÖTEStyrelsen i European Anglers Alliance kräver krafttag mot skarven. Foto: Glen Douglas

Nej, att enbart förvalta skarvbestånden på lokalnivå duger inte. Det konstaterar European Anglers Alliance, där Sportfiskarna finns med.

Många sportfiskare hoppas att politiken äntligen fått upp ögonen för skarvens framfart, och de skador som fågeln åsamkar på bland annat havsörings- och laxsmolt. Men Europas sak måste bli Sveriges – och tvärtom. Det är inte tillräckligt att enskilda länder eller organisationer enbart kämpar lokalt.

– Skarvar samlas och migrerar mellan länderna och att därför förvalta ett fågelbestånd endast på lokalnivå med dispenser, som vi gör i Sverige, är att inte ta ansvar. Varje år migrerar våra skarvar till bland annat Danmark och orsakar förödelse för deras lax- och öringbestånd, därför krävs åtminstone samarbete mellan medlemsländerna.

Det säger Glenn Douglas, som tillhörde den delegation från Sportfiskarna som deltog på EAA:s årsmöte i Bryssel.

European Anglers Alliance är den paneuropeiska organisationen för sportfiskare och försvarar intressen för 10 miljoner europeiska sportfiskare från 10 länder på europeisk nivå och utanför. Det ska nämnas att Sportfiskarnas Markus Lundgren blev invald i styrelsen, vilket vi återkommer till i en separat artikel.

Forskningsresultat från DTU Aqua är tydliga, okontrollerade skarvpopulationer skapar enorma problem för fiskpopulationer i vattendrag i de flesta europeiska länder. Just därför har European Anglers Alliance beslutat att det måste finnas en övergripande europeisk plan för att hantera skarvar i EU:s vatten. Sportfiskarna återkommer kring händelseutvecklingen i frågan.
EAA kommer att uppdatera sin skarvposition regelbundet, men det senaste positionsdokumentet kan du läsa här.

Kategorier: Nyheter förstasidan | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv