De inhemska arterna i Landösjön ställs inför många utmaningar, bland annat stentrösklar vid biflöden. Foto: Carl-Fredrik Yri
Jämtländska Landösjön är nationellt känd för att leverera fiskar av rekordformat. Nu behöver dock de inhemska arterna en hjälpande hand.
Landösjön i Krokoms kommun är en av de mest omskrivna sjöarna i Norrland, tack vare tidigare svenska rekord på både röding och kanadaröding, plus registrerade gäddor ända upp till 20 kilo.
Men allt är inte frid och fröjd i vattensystemet. I Landösjön finns bland annat en omtvistad fiskodling, samt dammar både uppströms och vid utloppet. Dessutom finns det farhågor om att den inhemska harren och öringen inte mår särskilt bra. Landösjön var innan utbyggnaden känd för sin storvuxna öring, men de senaste åren har kanadarödingen och den utsatta rödingen konkurrerat hårt om livsutrymmet. Plus att den invasiva bäckrödingen etablerat sig i vissa biflöden.
Sjön har dock varit populär bland sportfiskare, och intresset minskade inte direkt efter Maria Johanssons svenska rekord på kanadaröding 2021 på 13 975 gram.
Nu är det dock dags för de inhemska arterna att få en hjälpande hand.
Landösjöns FVOF tog kontakt med Sportfiskarna och ville ha hjälp med att kika på hur bäckar och små åar ser ut och om det finns förutsättningar för reproduktion i dessa av strömlekande arter, både harr och öring. Det hela sker inom Leader-projektet Hållbar Fiskeframtid.
– Med lokala guider från Landösjöns FVOF har vi inventerat både stora och små bäckar och åar. Då sjön är reglerad bidrar det till att göra det svårt och ibland omöjligt för lekvandrande fisk att ta sig upp i bäckarna då vattnet i sjön är lågt. Det blir en tröskel ner mot sjön, berättar Carl-Fredrik Yri på Sportfiskarna i Jämtland.
Förhoppningsvis ska den vilda öringen och harren i Landösjön kunna reproducera sig i större utsträckning. Foto: Carl-Fredrik Yri
Vad kan då bli aktuellt att göra?
– Enklare biotopvårdaden åtgärder, vid behov söka pengar och tillstånd för att eventuellt åtgärda vandringshinder som exempelvis fel lagda vägtrummor. Även översyn/åtgärder där bäckarna mynnar ut i sjön kan vara aktuella, då det alltså vid lågvatten blir vandringshinder i området där sjön och bäcken möts. Flertalet av bäckarna vi hunnit kika på verkar ändå fungera fint just med den biten.
Vilken potential ser du att Landösjön har?
– En väldig potential, då den både är stor och djup men även har grunda vikar på sina ställen. Samt många fina bäckar och åar som rinner in i den, och så förstås en större å som också förser den med vatten. Givetvis finns det utmaningar med fiskodling och vattenkraft men genom att se till att vattendragen som mynnar ut i sjön fungerar som lek- och uppväxtområden kan sjön även framåt bjuda på fina fiskeupplevelser. En positiv sak är att det enbart är tillåtet med elmotor och fyrtaktsmotorer i sjön, vilket alltid bör lyftas fram som en bra sak för vattnet, säger Carl-Fredrik Yri.
Det ska tilläggas att Länsstyrelsen parallellt med detta håller på att åtgärda delar av det kanaliserade utloppet i Landösjön, som en del i att skapa bättre förutsättningar för fisken i nedströms rinnande Långan. Det ska också nämnas att Jämtkraft AB tagit beslut om att riva ut det omtvistade kraftverket i Långforsen, några kilometer nedströms Landösjön.
Sammantaget talar alltså mycket för att Landösjön kommer att leverera ett bra fiske även i framtiden – men att det kanske blir mer inhemska arter i håven.