Här blandas lax och larver samman. Foto: Sven Norman
Alla vattenvarelser spelar en given roll i ekosystemet – och somliga lever i en skör och fascinerande symbios. Spana in själv!
Sportfiskarnas biologer har varit ute på ett musselmaraton i landet, där den fridlysta flodpärlmusslans stått i centrum. Arten är beroende av öring eller lax för att kunna fortplanta sig, eftersom de små larverna måste haka fast på gälbladen av en fisk för att utvecklas vidare.
Tidigt i september åkte Sportfiskarnas flodpärlmussla-expert Niklas Wengström upp till Luleå från Göteborg tillsammans med sin kollega Jonathan Bark Lott, för att lära sina kollegor där att infektera lax med flodpärlmusslans larver. Detta är något som tyvärr fungerat dåligt i Åbyälven eftersom tätheten av lax varit så låg.
– Åbyälven har restaurerats efter flottningsepoken och kraftverket i Hednäs kommer sannolikt att rivas ut. Det gör att laxens framtid ser ljusare ut men flodpärlmusslan behöver än så länge en del intensivvård. Arbetet med att assistera flodpärlmusslans reproduktion kommer vi på kontoret i Luleå fortsätta årligen fram till 2027, berättar Sven Norman som redigerat ihop en kortfilm om musselkursen.
Han han då någon uppmaning till sportfiskare som rör sig i vatten där det finns flodpärlmussla?
– Stanna upp vid fisketuren, sätt på dina polariserande brillor och scanna av botten efter stora flodpärlmusslor, försök sedan ta in att dessa fridfulla djur, som blir könsmogna vid 20 års ålder sannolikt är långt äldre än din farmor. Sedan kan du unna dig en lax men se upp med var du trampar!
Här kan du se filmen om flodpärlmusslan, och hur en ”laxröra” är livsviktig i sammanhanget.