Foto: Andreas Karlberg / Björkån är värdefull ur flera perspektiv, inte minst för öringen och flodkräftan.
Alla vattendrag är värdefulla – men somliga är värda att vårda lite extra. Snart ska livet frodas på bred front i Björkån utanför Sollefteå.
Ångermanälven och dess biflöden är starkt påverkade av vattenkraft, men det finns små porlande pärlband där fisken fortfarande kan vandra fritt. Björkån är det enda större vattendrag i Ångermanälven som har fri vandring för exempelvis havsöring från havet och upp genom hela vattensystemet. Nu hjälper Sportfiskarna till att skapa ännu mer liv i ån.
Björkån flottledsrensades under 1950–1960-talet med både manuella insatser och med schaktmaskiner. 2007 startade biotopvårdsarbetet i Björkån, då i de övre delarna. Det är Björkåns fvo, Länsstyrelsen och Sollefteå kommun som varit drivande i arbetet. Även SCA har upplåtit vatten och mark som en av de större markägarna.
Björkån har också kalkats under lång tid och inom den satsningen har det funnits möjlighet att även finansiera biotopvårdsarbetet i hög grad. Syftet med kalkningen och nu biotopvårdsarbetet är att dels stärka fiskbestånden av öring och harr och dels stärka beståndet av flodpärlmussla och flodkräfta.
Björkån har ur kräftsynpunkt nu fått en ännu viktigare roll som refug för flodkräfta, då Ångermanälven tyvärr drabbats av kräftpest. I Björkån där arbetet utfördes är de ännu i alla fall inte drabbade.
Foto: Andreas Karlberg / Denna säsong har 1 kilometer sträcka av Björkån biotopvårdats.
Den del av Björkån som i år biotopvårdats och kommer biotopvårdas framöver är sträckan från Björksjön och ner till Ångermanälven. Årets biotopvård genomfördes på cirka 1 kilometer vattendragssträcka. Totala sträckan är cirka 5 km lång. Fiskevårdsområdet har för den här delen av projektet fått finansiering från LOVA som står för upp till 80 procent av kostnaden. Medfinansieringen står fiskevårdsområdet för med stöd från Sportfiskarnas fiskevårdsfond. Sportfiskarna är även anlitade för att driva projektet.
Sportfiskarnas medarbetare Andreas Karlberg har spenderat mycket tid vid Björkån de senaste veckorna, och han har håller tummarna för att arbetet ger önskat resultat.
– Att havsöring vandrar upp vet vi från en fiskräkning som gjorts vid utloppet för snart 10 år sedan, men någon effekt av dessa högre upp har inte kunnat ses. Förhoppningen är att när hela vattendraget är biotopvårdat så ska öringbeståndet i ån öka, säger Andreas Karlberg.