Foto: Joakim Larsson / Max Larsson med den längsta och största fisk som någonsin fångats på spö i Sverige.
Max Larsson 18 år, är nu svensk rekordhållare i och med sin fångst av en 405 centimeter lång haj av arten håkäring. Fisken, som enligt en längd-vikt-tabell för håkäring uppskattas ha vägt drygt 670 kilo, är den största som någonsin fångats under sportfiske i Sverige.
Den 18 april gjorde Max tillsammans med bland annat sin pappa Joakim en satsning på djuphavsfiske. Sällskapet fiskade efter arterna hälleflundra och blålånga på riktigt djupt vatten cirka 40 sjömil väster om Väderöarna. De hade utgått från hamnen Ulebergshamn, nära Hunnebostrand. Med hjälp av båtens elmotor höll de sig under fisket på ett utvalt ställe där djupet var över 600 meter.
Foto: Joakim Larsson / Fajten varade i omkring en timme och fyrtio minuter.
Max får då ett hugg han sent ska glömma. En gigantisk fisk nappade åt sig hans två strömmingsflundror som apterats på kroktacklet. Efter en tung fajt som varade en timme och fyrtio minuter kan fiskesällskapet sedan se en helt enorm håkäring bryta ytan.
Håkäringen, eller grönlandshajen, som den också kallas, mättes till 405 centimeters längd och 220 cm i omkrets. Därmed överträffar denna fisk det tidigare gällande rekordet på 375 centimeter som fångades 2020.
Foto: Joakim Larsson / Fisken är närmast ofattbart stor.
– Svenska sportfiskerekord utses i regel genom vägning. Men för att skydda de storvuxna arterna hälleflundra och håkäring har Sportfiskarna infört längdmätning i stället för vägning. På det sättet kan fisken mätas fisken vid sidan av båten, krokas loss och relativt opåverkad simma tillbaka till djupet, berättar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.
Max rekordfisk behandlades föredömligt på just detta vis. Joakim och Max berättar:
– Fisken blödde ingenting under avkrokning och mätning. Den var aktiv hela tiden vid båten och hade god balans innan den aktivt simmade i väg.
Foto: Joakim Larsson / Håkäringen släpptes varsamt tillbaka och kan fortsätta sitt liv i de stora djupen.
Hajar som håkäring har en fysiologi som gör att de klarar att dras upp från stora djup utan att ta skada. De saknar nämligen simblåsa vilket gör att de inte påverkas av tryckförändringen på samma sätt som andra fiskar. Sportfiskarna är mycket måna om att alla sportfiskefångade håkäringar ska hanteras varsamt och återutsättas så skonsamt som det är möjligt.
Se en film på fångsten och återutsättningen här.
Bevis på god överlevnad efter spöfångst
I ett märkningsprojekt i Trondheimsfjorden har spöfångade håkäringar och plogjärnsrockor märkts, återutsatts och sedan blivit återfångade under yrkesfiske. Fiskedjupet har varit 500–600 meter och projektet visar på att överlevnaden sannolikt är mycket god vid fångst av stora broskfiskar (hajar och rockor saknar ben och kallas därför för broskfiskar) även på riktigt djupt vatten. Tack vare att broskfiskar saknar simblåsa kan de klara de stora tryckförändringar som de utsätts för vid stora fångstdjup. Fiske med spö och krok är ofta ansedd som den mest skonsamma vid märkningsförsök av stora fiskindivider, som exempelvis tonfisk.
Fantastiska fakta:
Håkäringen, som heter Somniosus microcephalus på latin, lever mestadels ett slags slowmotion-liv på djupet i nordliga havsområden och tillväxer extremt långsamt med cirka en centimeter om året. De beräknas bli könsmogna först vid 150 års ålder. Forskningsstudier av hajarna har visat att de sannolikt kan leva i uppemot 500 år, vilket skulle göra dem till världens äldsta ryggradsdjur. Trots det långsamma livet på djupet är det väl dokumenterat att de kan fånga små valar och sälar i havet. Köttet är giftigt i färskt tillstånd.
Sportfiskarna gratulerar Max Larsson både till hans historiska sportfiskerekord och till en lyckad återutsättning av den fantastiska och mycket respektingivande hajen.
Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971.
I dagsläget innehåller detta register över 38 000 storfiskar av alla de slag finns i Sportfiskarnas Storfiskregister på: www.sportfiskarna.se.
Kontakta storfiskregistreraren Nicka Hellenberg på:
070-990 38 60
nicka.hellenberg@sportfiskarna.se
Pressbild på rekordfisken hittar ni här: Pressbilder.