Foto: Sportfiskarna / Fisk som ska återutsättas ska helst krokas loss direkt i vattnet.
Förbundet har publicerat en vägledning som ska hjälpa sportfiskare att återutsätta fisk så skonsamt som möjligt.
Syftet med återutsättning är bland annat att kunna välja vilken fisk man ska behålla och att skydda fiskbestånden från överfiske. Återutsättning tillämpas i de nationella fiskebestämmelserna genom bland annat minimi-/maximimått och fredningstider som har som syfte att reglera fisketrycket på vissa arter och i vissa vatten.
Överlevnaden av återutsatt oskadad fisk är hög under förutsättning att återutsättningen genomförs på ett korrekt sätt.
Generellt handlar råden i hög grad om att sportfiskaren bör förbereda sig innan fisket för att kunna återutsätta fisken skonsamt.
Det är viktigt att ta i förväg reda på vilka fiskeregler som gäller för det vatten som man ska fiska i, exempelvis vad som gäller för fredade arter, minimimått och tillåten fångstkvot.
Det är även viktigt att ha rätt fiskeutrustning som exempelvis en tillräckligt stark lina och spö och rulle som är anpassad för den fisk man ska fånga. En knutlös håv, avkrokningsmatta och en bra fisketång är exempel på andra detaljer som underlättar och förbättrar hanteringen av fisk.
Även andra faktorer kan påverka fiskens chanser att klara en återutsättning, exempelvis hög vattentemperatur och en lång kamp som ger fisken ett stort mjölksyrapåslag försämrar fiskens överlevnadschanser. Det är även viktigt att hantera fisken med blöta händer och att man inte lyfter fisken på fel sätt.
Läs alla råden här.