Foto: Kazimieras Seselgis / Det svenska landslaget på plats vid Rekyva Lake i Siauliai, Litauen.
Marino Sanvincenti rapporterar från 2022 år VM i mormyska som avgjordes i Litauen den 19 februari.
Årets världsmästerskap gick av stapeln på Rekyva Lake i Siauliai, Litauen. En sjö som vi upptäckte var något utöver det vanliga och inget någon av oss stött på tidigare. Laget var en aning decimerat på grund av försiktighet kring och sjukfrånfall för Covid19 och slutligen var vi endast sju i laget. De som skulle försvara de blågula färgerna var Jimmi Bornström, Daniel Ahlgren, Johan Kindlundh, Fredrik Samuelsson och Johan Axelsson. Kaptener och coacher var Marino Sanvincenti och Håkan Löfqvist.
Daniel, Johan och Johan anlände redan söndag kväll med färja medan övriga flög och anslöt laget på måndagen. Det visade sig vara en exceptionell sjö med enorma mängder fisk som bestod av olika mörthybrider, mört, abborre, björkna, braxen, snorgärs samt andra vanliga sötvattensarter. Det fanns fisk överallt men storleken på dem var generellt liten och att de var svåra att kroka. Vi konstaterade snabbt att det skulle bli fråga om speedfiske på tävlingsdagarna och att det skulle krävas 4-6 landade fiskar per minut för att ha något med täten att göra då snittvikten på den fångade fisken uppskattades till knappa 20 gram.
Vädret för veckan såg allt annat än rolig ut då det under den första tävlingsdagen skulle komma stora mängder regn och blåsa storm i byarna. Vädret skiftade ordentligt under träningsdagarna från sol och lätt vind till spöregn och hård vind. Efter den första officiella träningsdagen, onsdag, runt tävlingsrutorna genomfördes en avkortad men trevlig och mycket väl genomförd invigningsceremoni. På kvällen diskuterade vi erfarenheter från dagens fiske. Mäskningen hade vi koll på men vi fick däremot inte upp den hastigheten på fångad fisk som skulle behövas, problemet var att krokningsprocenten var för låg.
Torsdagens träning genomfördes i regn och halv storm, men fångst- och krokningsfrekvensen ökade rejält. Vi var inte nöjda utan skulle behöva även fredagen för att lösa gåtan för årets tävlingsvatten. Vädergudarna hade dock andra planer. Isen som på måndagen var över 25 cm hade nu minskat drastiskt till 15 cm med begynnande vindbrunnar i gamla borrhål. Under kaptensmötet meddelade FIPSed’s vicepresident, Igor Chinyakov, att arrangören tillsammans med räddningstjänsten i staden och FIPSed fattat beslutet att båda deltävlingarna skulle genomföras nästkommande dag. Vi meddelade laget nyheterna och bad dem förbereda sig för tävling med omknytning av mormyskor, betesvård och annat som behövde förberedas.
Tävlingdagens morgon startade tidigt med kall frukost då hotellet inte kunde uppbåda varm mat klockan sex. Efter den officiella fotograferingen vid sjön var det dags för utgång till rutorna där det i vanlig ordning genomfördes betes- och skryllkontroll. Under de tre timmar som fisket pågick upplevde vi att Johan A och Jimmi fiskade riktigt bra, vilket även de norska coacherna tyckte. Även Fredrik och Johan K fiskade bra medan Daniel hade det lite svårare. Det skulle visa sig vara omvänt vid kvällen invägning. Daniel, med en åttonde plats, och Johan K, med en sjätteplats, hade fiskat betydligt bättre i sina rutor än övriga.
Under dagens andra deltävling upplevde vi att Johan A, Johan K, Jimmi och Fredrik fiskade bra och att Daniel fick igång fisket under tävlingens gång. Invägningen visade dock brutalt hur fel vi haft då endast Johan A, med en sjundeplats, fiskat ok. Laget var både resultat- och fiskemässigt besvikna då vi endast lyckades slå Rumänien i totalen. Regerande världsmästarna Finland hade heller ingen bra dag då de endast kom en placering, tionde plats, bättre än vi och placeringen efter Norge som blev bästa nordiska nation med en nionde plats. Bäste svensk blev Johan Kindlundh med en 41:a plats individuellt.
Världsmästare blev hemmanationen Litauen efter en riktig rysare vid invägningen då de och Belarus låg på lika poäng inför sista rutans invägning. Det föll sig så att just dessa nationers påsar var de allra sista att vägas så spänningen var på topp ända till slutet. Silvermedaljen gick till Belarus och bronset till Ukraina.
Läs en fullängdsversion av VM-rapporten här.