Foto: Mathias Arnham / Filmen "Sjön" innehåller sekvenser från Sportfiskarnas malprojekt i Nyköpingsåns avrinningsområde.
SVT storsatsar på livet under vattenytan genom att visa tre filmer om fisk och vattenmiljö skapade av Martin Falklind.
Natur- och dokumentärfilmaren Martin Falklind har under tre år utforskat Sveriges vattenmiljöer tillsammans med sitt filmteam. Resultatet är en unik filmtrilogi som tar med tittaren på en magisk resa genom svenska älvar, sjöar och hav - Fiskarnas Rike.
Filmerna skildrar märkliga organismer, finurliga fiskar och vattenlevande fåglar och djur. Man får också möta forskare, experter och de människor som lever längs och av våra vatten. Fiskarnas Rike är en omtumlande resa, där insikten om att allt vatten hänger ihop blir påtaglig. Filmerna visas med start söndag 17 oktober på SVT 2, men läggs även ut på SVT Play.
Foto: Mathias Arnham / Återkomsten av blåfenan tonfisk visar att man kan vända en negativ trend och rädda fiskbestånd.
Goda exempel ger hopp
Att våra svenska fiskar har det tufft är ingen överdrift. Nästan samtliga svenska vattendrag är utbyggda av vattenkraft, vilket innebär att fiskarnas vandringar till lek- och uppväxtområden hindras. Merparten av våra viktiga rovfiskar har trålats bort från haven och många vatten har drabbats av obalans i ekosystemet. Men trilogin Fiskarnas Rike visar att negativa trender går att vända. Och ibland är det faktiskt enklare än vi tror.
– Den blåfenade tonfisken, som nu har kommit tillbaka till svenska västkusten, är ett lysande exempel. Återkomsten av dessa gigantiska fiskar kan ses som ett mirakel, men det är en följd av en serie kloka beslut. Och de besluten hade aldrig tagits, om inte människor hade agerat. Därför hoppas jag att många svenskar kommer känna ett större engagemang, när de får lära känna våra vattenlevande varelser lite bättre, säger Martin Falklind.
Slemmiga alger – brist på rovfisk
Även det faktum att ekologi och ekonomi går hand i hand blir tydligt i filmerna. Vi får mängder av ekosystemtjänster av friska vattensystem. Exempelvis hänger den obehagliga algsoppa som vi idag ser i vissa sjöar och längs kusterna, ihop med att vi fiskat bort rovfiskar som torsken.
– Fiskar är oerhört viktiga spelare i vår natur, ja i våra liv. De är mat, de är ekonomi, de fritidssysselsättning och de ger arbete. Men framför allt så utgör de basen i våra nordliga ekosystem, säger Martin Falklind.
Alla delar av Fiskarnas Rike är 60 minuter. Kort om de tre filmerna:
Fiskarnas Rike - Älven -sänds på söndag 17 okt, kl.19.00 på SVT2.
I första avsnittet får vi följa med programledare Martin Falklind på en resa i våra strömmande vatten. Vi möter vandrande fiskar, hotade urtidsdjur och simmande strömstarar - alla beroende av forsande vatten. Huvudrollsinnehavaren i detta avsnitt är laxen, en fisk med superkrafter.
Vi hälsar på i en älvdal där forsarna tystnat. Vi får se hur djur, växter och människor påverkas av storskalig vattenkraft, men vi får också se hur mänskliga insatser bidrar till en bättre framtid för livet längs vattendragen. Hundratals mil av bäckar och åar har återställts i Sverige, merparten av frivilliga insatser.
Fiskarnas Rike – Sjön - sänds på söndag 24 okt, kl.19.00 på SVT2.
I andra avsnittet av Fiskarnas Rike kommer programledaren Martin Falklind till våra sjöar. Under näckrosorna bor fiskar och djur vars tillvaro vi vet förvånansvärt lite om. Vi träffar forskare och får stifta bekantskap med Sveriges största insjöfisk, en rovfisk som kan bli tre meter lång. Men det är den glupska gäddan med sina sexhundra tänder som har huvudrollen i detta avsnitt.
Vi får reda på att övergödning och brist på rovfisk hänger ihop och vi får se hur gröna insjöar återställs till de klara bad- och fiskesjöar de en gång var. Vi träffar också insjöfiskare från Mälardalen som visar hur de jobbar med ett hållbart fiske.
Fiskarnas Rike – Havet - sänds på söndag 31 okt, kl.19.00 på SVT2.
I tredje delen av Fiskarnas Rike är de svenska haven i fokus. Vi får möta hajar som kan bli upp till tio meter långa och vi får lära känna några av de märkligaste varelserna som lever i våra havsdjup. Programledaren Martin Falklind berättar den fantastiska historien om den blåfenade tonfiskens återkomst till Sverige och han tar reda på var torsken har tagit vägen.
I avsnittet om havet kastas vi mellan oro och hopp. Vi får se stora trålare som fiskar till fodermjölsindustrin och vi får ta del av en framgångsrik fiskförvaltning, där kurvorna för både arbetstillfällen och fisk har vänt uppåt.
Fiskarnas rike visas från och med söndag 17 oktober även på SVT Play.