Foto: Dan Källman / Fr.v: Silvermedaljörer Team Naviguide SIMRAD (Rickard Larsson, Jörgen Lans, Fredrik Jonsson), Segrarna GARMIN Omega (Christian Bergqvist, Anders Christensen, Mattias Jonsson), Bronsmedaljörer Isola-Lowrance KSK (Magnus Durell, Mats Lagerstedt, Markus Lundgren)
Nu i september 2021 var det äntligen dags för den nya formen av SM Hav att testas skarpt efter att ha fått ligga i dvala på grund av pandemin.
Reglerna skulle ha sjösatts under Pater Noster Cup redan i maj 2020, men nu kunde premiären genomföras först hösten 2021. SM Hav har traditionellt genomförts som ett fiske från turbåt man mot man. Kostnaden för de turbåtar som behövs för detta arrangemang har successivt ökat och detta i takt med att antalet intresserade arrangörer minskat har lett fram till att vi de senaste åren saknat grenen bland de genomförda svenska mästerskapen.
Då väcktes tanken inom tävlingskommittén om att pröva något nytt. Det ökande intresset för SM i olika predatorgrenar de senaste åren indikerade att en teamtävling från småbåt borde kunna testas även för SM Hav. Vi har sett SM växa fram för både gädda, Abborre och gäddtrolling. Konceptet är lång ifrån nytt, t.ex. har Pater Noster Cup arrangerats framgångsrikt i snart 40 år och vi insåg snabbt att det enkelt kunde konverteras till ett SM. Andra tongivande anrika tävlingar som samlar många lag är norska Langesundsfestivalen, Kinnarpfestivalen i Öresund m.fl.
SM ingår således nu som en del i Pater Noster Cup som nu arrangerades för 38:e året. Tävlingen arrangerades av Göteborgs Havsfiskeklubb och Kungsbacka Sportfiskeklubb i samverkan med Sportfiskarna Man fiskar båtvis i team om 2 eller 3 personer och jagar arter med olika idealvikter, vilket kräver att deltagarna tvingas tänka till och variera fisket. Små arter blir på detta vis minst lika poängmässigt värdefulla som mer storvuxna arter. Tävlingen har en bruttolista med 25 utpekade arter som alla har tilldelats en idealvikt som motsvarar 100 poäng. Varje team får registrera in max en fisk av varje art, men det är endast de 10 mest poänggivande arterna som får räknas.
September är tyvärr långt ifrån idealiskt för en tävling på västkusten. Många arter är inte på plats och vädret kan vara riktigt tjurigt under denna period. Vårkanten och månadsskiftet maj-juni är det betydligt fler arter på plats och vädret är normalt stabilare. Detta år fanns det ytterligare en komponent som på grund av tidpunkten påverkade fisket kraftigt och det var den enorma mängden pigghaj som fanns överallt och försvårade fisket efter andra arter. Pigghajen finns normalt inte inne under den ordinarie tävlingstiden maj men nu i september rensade de hårt bland de deltagandes tackel och omöjliggjorde fisket på vissa platser. Dessutom lyste många normalt vanligt förekommande arter som alla team brukar få med sin frånvaro. Det registrerades t.ex. totalt endast 2 sandskäddor, en skrubba, en rötsimpa på 2 dagars fiske.
Denna gång kom det totalt 16 team till start vilket får anses vara helt godkänt med tanke på tidpunkten. Av dessa team valde 8 st att även delta i SM-delen. Orsaken till att inte samtliga deltagande team i PNC tävlade i SM Hav är att PNC är en öppen tävling. För att delta i SM måsta samtliga lagmedlemmar vara medlemmar i Sportfiskarna och betala en sanktionsavgift, vilket inte är ett krav för att ställa upp i PNC.
Bland det team som nu kom till start återfanns flera av de tongivande teamen inom grenen med flera yunga segrar i bagaget. Det fanns lite vädermässig oro inför tävlingshelgen då det blåste 22 m/s på Måseskär fredag morgon, men tack och lov mojnade vinden så att vindförhållandena under tävlingshelgen blev acceptabla, om än huvudsakligen ostliga vilket inte är en bra vind fiskemässigt på västkusten. Den hårda vinden veckan innan tävlingen skrämde säkert även bort några team som avvaktade vädret.
Första dagen var det trögfiskat av många skäl, merparten av teamen var frusterade över all pigghaj som sopade rent på många platser. Så fort det skickades ner en agnad krok tog det inte lång stund innan en pigghaj sniffat upp den och slitit sönder tacklet. Det var ovanligt mycket tackelknytande i båtarna under lördagskvällen. Trots detta vägdes det in en del fina fiskar, en av de ovanligaste som fångades var en knaggrocka på över 6 kg som landades utanför Måseskär. Arten är fredad och räknas inte i tävlingen, men Peter Fors fångst var trots det uppmärksammad. Rockan återutsattes självklart i sitt rätta element. Poängmässigt var det helt öppet inför andra dagens fiske, flera team hade segerchans. Det visade sig att en satsning på djupfisket skulle fälla avgörandet. De tre team som belade pallpaltserna i SM satsade gemensamt på en 20-distans tur ut på djupbranterna och belönades med fina lubbar och gråsejar, om än något ojämt fördelat.
Det team som lyckades bäst var GARMIN Omega som med sina 794 poäng blev segrare i Pater Noster Cup och Svenska mästare 2021. Teamet består av Christian Bergqvist, Anders Christiansen och Mattias Jonsson. Segerteamet är lite av ett ”dreamteam” inom tävlingsfisket, då Anders tidigare ingått i team Navia och Mattias normalt fiskar med bronsteamet Isola-Lowrance KSK. Bland fångsterna hade de t.ex. gråsej 6,1 kg, lubb 8,360 kg, makrill 1,280 kg, berggylta 1,465 kg mm.
Silvret gick till team Naviguide SIMRAD som nu med sina 720,1 poäng följde upp sin seger i Langesundsfestivalen i augusti med ett SM-silver. I teamet ingår Rickard Larsson, Jörgen Lans, Fredrik Jonsson. 687 poäng säkrade SM-bronset för Isola-Lowrance KSK, bestående av Magnus Durell, Mats Lagerstedt och Markus Lundgren. Totalt registrerades 18 arter i tävlingen. Samtliga deltagare var mycket nöjda med arrangemanget och vi hoppas kunna välkomna ännu fler deltagare i maj 2022.