Foto: Privat / Jonas Stridh med fin ruda.
Svaret på den frågan för min del borde vara ett självklart NEJ. För inte kan man väl fiska för mycket?? Fiske är ju räddningsplankan för mig under de senaste tidens tragiska händelser och fisket är glädjen i mitt liv. Jag fiskar för att må bra helt enkelt.
Och fiskat har jag verkligen gjort men kanske just detta år i första hand som rekreation för att skingra tankarna från tråkigheter så enkla turer ensam eller med de allra närmaste vännerna har varit prio ett.
Foto: Privat
Vi har haft flera fantastiska gösfisken i de mest skiftande förhållanden i allt från hällregn till totalt vindstilla och tropisk värme men vi har vid varje tur lyckats hitta nappvillig gös och jag har fått bidraga till att några kompisar fått vara med om sina bästa gösfisken. Nu var just detta inte så svårt då de knappt fått gös förut men 10–40 gösar/ tur får vem som helst vara nöjd med. Inga jättar men sjukt roligt fiske och delad glädje är dubbel glädje som alla vet.
Har även hunnit med att få lite saltstänk på mig i sommar under kanske ett av de roligaste fisken man kan göra i värmen på Västkusten nämligen gyltafiske. Gyltafiske är också ett av det enklaste man kan göra. Förutom det självklara alltså ett spö och en rulle med lina behöver man bara lite sänken några krokar och en påse med räkor. Sen är det bara ge sig ut till en brant klippa på Västkusten och släppa ned så kan man få uppleva något av de häftigaste rock&roll-fisken man kan göra.
Foto: Privat
Men mest har jag metat och då framför allt specimenmete på mitt eget sätt. Alltså försöka få några olika arter i de mest närliggande vatten av så stora storlekar som möjligt i det aktuella vattnet man väljer. För att fara runt till kända "innevatten" har aldrig varit något för mig. Försöker hela tiden finna "lite eget". Och jag går gärna mina egna vägar och försöker tänka lite utanför boxen. En av Sveriges främsta specimenfiskare genom tiderna får väl ändå anses vara Ola Esbjörnsson därför är man ju lite stolt över att ha varit en av dem som "styrde Ola rätt" så att säga i hans barndom. Men Ola var en naturtalang och gick snart sina egna vägar och utvecklades till en enorm tänkare inom fisket. Så glöm inte Olas berömda ord. "Gör som alla andra få som alla andra eller sämre, tänkt till gör eget, få bättre"!
Sutare, id, braxen, sarv, färna och ruda ja där har ni några av mina favoritarter som har jagats flitigt i sommar med högst blandat resultat. Har allt blivit en del riktigt fina fiskar men den riktiga pricken över i:et har saknats än så länge. En ruda på över 1,5 kg i ett vatten där ingen tidigare sportfiskat upp en ruda är det mål jag satt upp som hägrar mest där borta i horisonten.
Så fiskat mycket har jag gjort så det knakat i fogarna därför nu över till frågeställningen i rubriken. Kan man fiska för mycket?? Dessa krönikor skulle ju i första hand egentligen handla om tävlingsfiske men på grund av allt som hänt har ju inte tävlingslusten varit på topp men tävlingsdjävulen ligger ju där hela tiden och lurpassar i skuggorna. Och deltaga i en årlig specimentävling är ju också en form av tävling som just nu har lett till en 2:a plats än så länge får se om man håller den placeringen nu när man faktiskt kommit igång så smått med metetävlingarna igen.
Foto: Privat
Framför allt har jag greppat tävlingsfeederspöna igen och deltagit på vår egen Västra meteserie och feedermasters i Karls Grav som min klubb också ligger bakom. Ett mycket lyckat arrangemang som i år lockade 36 deltagare att fiska feeder i 3 dagar a´5 timmar.
Hur det gick och mycket annat om mitt fiske kan ni läsa på min blogg fiskeshopen.blogg.se om ni så önskar.
Men kan man då fiska för mycket och vad menar jag med det.....jo så som Freddan var vänlig att påpeka då min comeback till tävlingsarenorna har varit allt annat än lysande. "Du fiskar för mycket allt annat fiske och är inte tillräckligt fokuserad och taggad inför tävlingarna". Och det ligger mycket i det, helt klart. Förr när jag tävlade som mest då höll man i stort sett bara på med tävlingsmete, tränade man inte inför en tävling ja då var man på tävling. Och kvällarna under veckorna innan tävling var det förberedelser av prylar och inte kvällsfiske som gällde och när väl tävlingarna kom ja då var man ju taggad och fiskesugen till tusen. Så visst kan man vila sig i form.
Men för egen del finns det ju så mycket fiske som är roligt och man vill testa det mesta och då man fått sig en tankeställare då flera av ens närmaste lämnat in och seglat vidare till de sälla jaktmarkerna ja då tänker man bäst att passa på att göra det roligaste man kan medan tid ännu finns. Så strunt samma hur det går på tävlingarna jag har skitkul då jag fiskar oavsett vad jag fiskar och det är ändå det viktigaste.
Så fortsatt skitfiske på er alla och ge er ut och fortsätt svinga era spö en dag tar det plötsligt slut.
Denna krönika tillägnar jag också min trogne följeslagare de senaste 20 åren, Gunter Furthmüller som tragiskt lämnade oss endast 54 år gammal den 4/7, må du vila i frid.
Men vem skall jag nu prata taktik och teknik inom tävlingsfisket med? Saknar dig och våra samtal oerhört Gunter.
Ta väl hand om er därute så ses vi förhoppningsvis vid något vatten nära dig!