Elfiske på lämplig sträcka i Lärjeån. Foto: Jonathan Bark, Sportfiskarna.
Sportfiskarnas inventering av havsnejonöga i Lärjeån 2020 gav nedslående resultat.
Nejonögon är uråldriga varelser som funnits på jorden i hundratals miljoner år. Tyvärr har havsnejonöga, en av tre arter i svenska vatten, minskat kraftigt i antal de senaste decennierna. Havsnejonögat är beroende av en välmående havsmiljö med stora värdfiskar (framför allt torskfiskar) samt tillgång till lämpliga lek- och uppväxtområden i havsmynnande vattendrag. Tyvärr har människan genom vandringshinder förstört och stängt av lek- och uppväxtområden samt överfiskat bestånden i västerhavet som utgör lämpliga värdfiskar för arten. Arten är i akut behov av hjälp om den ska undvika nationell utrotning.
Sportfiskarna har på uppdrag av Göteborgs Stads Park- och naturförvaltning inventerat förekomsten av havsnejonöga i Lärjeån, ett biflöde till Göta älv. Inventering av lekande havsnejonögon och lekgropar genomfördes under sommaren 2020 på strömsträckor i Lärjeån nedströms första dammen. I augusti och september genomfördes elfiske längs vadbara sträckor mellan motorvägen och första dammen för att undersöka förekomst av nejonögalarver.
Larv från bäck- eller flodnejonöga från Lärjeån 2020. Foto: Sportfiskarna.
Resultatet var dock nedslående. Det påträffades varken lekande havsnejonögon eller lekgropar. Inte heller fångades det några havsnejonögalarver vid elfiske, dock fångades totalt tio larver av bäck- eller flodnejonöga (dessa är mycket svåra att skilja åt). Du hittar hela rapporten här.
Ett svenskt åtgärdsprogram har nyligen tagits fram av Havs- och vattenmyndigheten, författat av experter på Sportfiskarna. Läs mer om det här.