Svenske sportfiskeambassadören Jan Olsson har gått ur tiden

Legendaren-Jan-Olsso...Foto: Anders Nicander

Nyligen gick sportfiskeprofilen Jan Olsson ur tiden, 83 år gammal. Han kallades ofta för svenskt sportfiskes ”grand old man” och hans betydelse för svenskt sportfiske var enorm.

Med en outtömlig källa fiskekunskaper var Jan Olsson en av de främsta svenska sportfiskeambassadörerna och en betydande del av svenskt sportfiske sedan mitten av 1900-talet. Jan var hedersmedlem i Sportfiskarna och erhöll redan 1992 förbundets förtjänsttecken i guld för sina insatser för att popularisera sportfisket och föra in nya impulser som författare och skribent.

Jan började tidigt samla influenser från sina många fiskeresor världen över. USA och Storbritannien besöktes mycket, men han var också på många klassiska destinationer för storviltfiske världen runt. Bland ett stort urval storfiskar kan nämnas tonfisk på 320 kilo från Kanarieöarna och en flugfiskefångad tarpon i Costa Ricanska djungelflodvatten om 45 kilo. Allra mest är det dock en slätrocka om drygt 97 kg metad utanför Orkney 1968 som sticker ut. Fångsten gäller fortfarande som officiellt världsrekord för arten. 

Kanske var det erfarenheter från trollingfisket i de stora sjöarna i Nordamerika samt havsfisket i nordvästra Europa som han främst plockade med sig hem till Göteborg. Redan 1963 var han med och grundade Göteborgs Havsfiskeklubb och hans betydelse för trollingfiskets utveckling i Sverige är oomtvistad. Jan var en mycket produktiv skribent och under många år var han medarbetare på Fiskejournalen. Han bidrog också helt ideellt till Sportfiskarnas Storfiskregister under många av de år då hans goda vän Benkt Hanefors under nästan tre decennier var förbundets storfiskregistrerare. Via sina många välskrivna och initierade artiklar i olika forum kunde Jan på ett pedagogiskt vis förmedla ut sina kunskaper och influenser till svenska sportfiskare.

På senare år och ända fram till sin bortgång skrev han flitigt på sin sida Vänerblänket. Den blåfenade tonfiskens återkomst i nordiska vatten var ett stort intresse och få var så pålästa om internationellt storviltfiske som Jan. Sportfiskets stora socioekonomiska betydelse för samhället oavsett kön, ålder och hemtillhörighet var också en hjärtefråga. Ett annat ämne som frekvent belystes i Jans texter var passiviteten hos svenska beslutsfattare som under decennier tillåtit ett överfiske och därmed slagit ut det kustnära sportfisket i hans hemmavatten. Så sent som 2019 bidrog han starkt till Bohusläns museums utställning ”Sportfiskaren”, som kan besökas fram till 1 november 2020. 

Varldsrekord-214-lbs...
Foto: Stig Forslund / Jan Olsson med sitt världsrekord på slätrocka.

I en intervju som Sportfiskarna gjorde med Jan Olsson i Svenskt Fiskes andra nummer 2016 berättade han bland annat om sitt genuina sportfiskeintresse. 7–8 år gammal i mitten av 1940-talet började han meta abborre i Härlanda tjärn i Göteborg med en trädgren som spö, björntråd som lina och en böjd knappnål som krok. Som havsfiskare var det Pater Nosterskärgården med Dynan som yttersta skär som var hans hemmavatten. Där fick han se både brugd och blåfenad tonfisk under 1960-talet. Att som 81-åring få följa med ut på det svenska tonfiskmärkningsprojektet 2017 och åter se blåfenad tonfisk jaga i svenska vatten var därför något han uppskattade oerhört. 

Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund sänder varma tankar och ett stort tack för det Jan åstadkom för svenskt sportfiske. 
 

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Fiske i Göteborg, Förening, Region Väst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv