Foto: Rolf Johansson
Sedan 10 juni är Erik Boström anställd som utredare med ansvar för kalkning och försurningsfrågor på Enheten för biologisk mångfald och områdesskydd. Han vikarierar nu för ordinarie handläggare fram till 2021. Vi passade på att ställa några frågor till Erik innan semester.
Vad du har för bakgrund?
Jag har en magisterexamen i biologi från Göteborgs universitet. Jag arbetade tidigare som forskningsingenjör vid avdelningen för Systembiologi på Chalmers.
Hur länge är du anställd nu?
Jag började arbeta den 10 juni och kommer att vara anställd till och med 30 augusti 2021.
Vilka utmaningar ser du i tjänsten, exempelvis med den nya nationella kalkplanen?
Som nyanställd har jag mycket att sätta mig in i, Kalkning är oerhört komplext och kräver kunskaper inom många områden. Jag tycker uppdraget är mycket intressant men är samtidigt ödmjuk inför uppgiften. Jag har mycket stöd i vår kompetenta expertgrupp bestående av Tobias Haag, Johan Ahlström och Björn Lundmark som har arbetat med kalkning i decennier.
En viktig uppgift kommer att vara att föra dialog med länsstyrelserna ute i landet samt olika aktörer inom kalkningen. Sedan innebär arbetet också en del samverkan med Norge eftersom vi delar vissa vattendrag. Här är det viktigt att vara en god kommunikatör.
En del av mitt arbete kommer att vara knuten till framtagandet av en ny nationell plan för kalkning. Planen förväntas bli klar under 2021 och får stor betydelse för kalkverksamheten i Sverige under de närmaste åren. En utmaning att lösa är att öka måluppfyllelsen för kalkningen.