Foto: Storfiskregistret
I början av oktober landade sportfiskaren Tobias Helldal en riktig raritet. Under fiske i trakten av Bua i Halland fångade han då en tunnläppad multe, en art som aldrig tidigare fångats på spö i Sverige. Fisken är nu registrerad som svenskt sportfiskerekord.
– Tobias Helldal befann sig vid Bua för att fiska efter havsabborre. Men när både Tobias och fiskekamraten Bert Lachner krokade fiskar av den mer vanligt förekommande arten tjockläppad multe så bytte de taktik och började fiska efter dessa istället. Uppenbarligen fanns det också minst en tunnläppad multe på plats den 6 oktober, berättar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.
Fångstmannen Tobias beskriver fisket:
– Vi provade att fiska både på ytan och med flöte. Multarna var lite intresserade och puttade på någon brödbit ibland. Tredje gången de kom förbi så dök mitt flöte dock ordentligt och jag hade fast fisk. Jag märkte direkt att det var en liten multe så jag ville ha in den så fort som möjligt för att eventuellt kunna lura ett större exemplar innan stimmet var borta. Det var först när fisken låg i håven som vi såg att det inte var en vanlig tjockläppad multe. Vi enades ganska fort om att det var en tunnläppad multe.
Fisken har artbestämts och vågen kontrollerats. Därmed har Sportfiskarna nu utsett Tobias Helldal till svensk rekordhållare på den nytillkomna arten tunnläppad multe. Rekordet lyder 1 670 gram. Längd och omkrets: 59, respektive 27 centimeter. Ett stort grattis från Sportfiskarna.
Foto: Storfiskregistret
Om tunnläppad multe
Tunnläppad multe (Liza ramada) är en fisk som starkt påminner om den mer vanligt förekommande arten tjockläppad multe. Den tunnläppade skiljer sig dock från tjockläppad genom att den har en tunnare ”överläpp” och att den saknar de vårtliknande strukturer som den tjockläppade multen har runt munnen. Den blir enligt litteraturen inte lika stor som den tjockläppade. Maxvikt för tunnläppad multe brukar uppges till runt 2,5 kilo vid en maximal längd runt 70 centimeter.
Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten finns på: www.sportfiskarna.se/storfiskregistret.
Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller i dagsläget mer än 33 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.
Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.se